• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nu är det slutrökt på allmänna platser Foto: TT

Nu inträder rökförbudet – fortfarande oklar tillämpning

Uppdaterad
Publicerad

Måndagen den 1 juli träder ett utökat rökförbud i kraft i Sverige. Det innebär bland annat att rökning på uteserveringar, lekplatser och busshållplatser förbjuds.

Även om rökförbudet har välkomnats av många så kvarstår fortfarande ett antal frågetecken om hur lagen kommer att tillämpas och hur kommuner och andra ansvariga aktörer ska se till att den efterlevs.

Umeå kommuns utökade zon för rökförbud i centrum har överklagats och stoppats i ett preliminärt uttalande i förvaltningsrätten, men det påverkar inte den nationella lagstiftningen, från och med den 1 juli är det rökförbud vid allmänna platser.

Astma- och allergiförbundet positiva

– Lagen är ett stort steg framåt för allas tillgängliga utemiljö och är en stor seger för vårt påverkansarbete. Den nya lagen kommer att förbättra för personer som lever med astma och som upplever besvär i rökiga miljöer, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare Astma- och Allergiförbundet, i ett pressmeddelande.

Hon säger att lagen även kommer att öppna upp för nya målgrupper att besöka platser som blir rökfria men att det kommer behövas ökade informationsinsatser för hur lagen ska tillämpas.

Nya rökfria utomhusmiljöer

Rökförbudet gäller nu även:

• Utomhusområden i anslutning till kollektiva färdmedel, exempelvis perronger, busshållplatser, taxizoner, biljettområden och gångbanor i anslutning till ett spårområde.

• På uteserveringar utanför exempelvis restauranger och caféer.

• Inom inhägnade platser utomhus som huvudsakligen är avsedda för idrottsutövning, dvs. idrottsanläggningar. Det gäller även om anläggningen används för andra aktiviteter, exempelvis konserter och mässor.

• På lekplatser som allmänheten har tillträde till.

• Vid entréer till lokaler och andra utrymmen som allmänheten har tillträde till, exempelvis entréer till statliga och kommunala myndigheter, mataffärer, restauranger, järnvägsstationer och lokaler för hälso-och sjukvård.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.