Brunbjörn som går i skogen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Lätt att hitta spillning ute” – Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i Västerbotten, berättar vad man ska hålla utkik efter i skogen. Foto: Mikael Fritzon/TT

Nu räknas Västerbottens björnar – bajset ska ge svaret

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare ett bra blåbärsår har det också blivit mycket björnspillning i skogarna. Dessutom har intresset för att räkna björnbajs varit stort bland västerbottningarna.

– Vi har fått in över 1 500 prover och det är rekord, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen.

Proverna som allmänheten skickar in sänds till Naturhistoriska riksmuseet för analys. Genom att jämföra flera prover, ibland från samma björn, kan man räkna fram hur många björnar det sannolikt finns i Västerbotten just nu.

Görs för femte gången i Västerbotten

Det är femte gången sedan 2004 som björnspillningen räknas i Västerbotten. Till våren får vi svaret hur många björnar det finns i länet.

Hur ser då björnspillningen eller björnskiten ut om man hittar den i skogen?

– En stor hög skit där man kan se rester av blåbär är ett säkert tecken, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Västerbotten.

Till slutet av oktober pågår björninventering i Västerbottens län.

Den svenska björnen – var finns den?

För att hålla koll på var björnen rör sig genomförs kontinuerliga inventeringar av olika spår av björn. För det mesta rör det sig om björnspillning, men även vävnad och hår som hittas analyseras.

De senaste tio åren har fler än 24 000 sådana spår – varav 20 874 bestod av spillning – bekräftats med hjälp av DNA-analys i landet. Med hjälp av den datan kan man visa vilka områden där flest observationer gjorts.

Se en karta här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.