– Vi rår naturligtvis inte över hur lång tid tillståndsprocessen tar, men vi vill starta provbrytningen så snart vi har fått tillstånd, säger Tom Söderman, Sverigechef för Dragon Mining.
Redan för tio år sedan var det aktuellt att starta en guldgruva i Fäboliden. 2008 hade företaget Lappland Goldminers allt tillstånd som krävdes och första spadtaget var taget. Men sedan uppstod problem med finansieringen och projektet stannade av. Förra året försattes Lappland Goldminers i konkurs.
Samtidigt var guldet slut i gruvan i Svartliden tre mil längre norrut, vilket gjorde att Dragon Mining, som äger den gruvan, började intressera sig för Svartliden och kom överens om ett principavtal om att köpa fyndigheten.
Storskalig provbrytning
Nu vill företaget genomföra en storskalig provbrytning av 100 000 ton malm redan under nästa år. Ett första samrådsmöte ska hållas i Lycksele i januari.
100 000 ton innebär flera månaders brytning och 50 lastbilstransporter i vardera riktningen mellan Fäboliden och anrikningsverket. Anledningen att man vill genomföra en så storskalig provbrytning är den låga guldhalten – bara cirka ett gram per ton.
–Den låga halten gör att det är utmanande att verkligen säkerställa vilket resultat man får när malmen anrikas i anrikningsverket, säger Tom Söderman.
Långsiktiga planer
Parallellt med att man söker tillstånd för provbrytning arbetar företaget också med att söka ett miljötillstånd för att driva gruvan långsiktigt. I så fall är planen att bryta omkring 300 000 ton malm årligen, d v s ungefär lika mycket som i den nu tömda Svartlidengruvan. När gruvan och anrikningsverket i Svartliden var i full drift sysselsatte verksamheten ett hundratal anställda.