– Tidigare har vi haft en hjärtläkare på plats på andra sidan linan för att göra en bedömning i realtid, men framöver blir det mycket enklare, säger Johan Skönevik, sjukhusingenjör vid Medicinsk teknik – forskning och utveckling, vid Västerbottens landsting.
Hjärtdator samlar ljuden
Idag kan patienterna få sitt hjärta kontrollerat i ett tiotal vårdrum i länet, nu tar man ett steg vidare i utvecklingen. Man kan göra det mesta själv med mobilen och läkaren behöver inte finnas med direkt, utan hjärtljuden spelas in och bedömningen kan göras senare.
– Här är en bild på hjärtat, sedan kan man välja position var stetoskop ska sättas, och sedan spelar man in, säger Karolina Jonsén som också är sjukhusingenjör och jobbar med det här projektet, samtidigt som hon visar i mobilen.
– Ljudet spelas sedan in i mobilen, lagras och förs över till en hjärtdator. Sedan kan en läkare var som helst i världen plocka upp ljudet, säger Johan Skönevik.
Västerbotten i framkant
På sikt hoppas han att patienterna kan klara allt själva. Flera landsting utvecklar nu sina virtuella vårdrum och Västerbotten har hunnit längst när det gäller just den här typen av vård med mobiltelefonen. I höst börjar man ett försök och om ett år hoppas man att allt ska kunna vara i drift.
– Vi hoppas också kunna utveckla en typ av tröja där mätinstrumenten sitter. En tröja som patienten tar på sig vid en mobilmätning, då skulle man kunna göra allt själv, säger Johan Skönevik.
Artificiell intelligens kan analysera hjärtljud
Det mest spännande är dock ett program för artificiell intelligens. Här kan datorn efter att mobilen spelat in hjärt- eller lungljuden märka om något ljud är fel.
– Systemet kan vara ett stöd till läkaren för att tidigt upptäcka något – det indikerar att något behöver utredas, säger Johan Skönevik, sjukhusingenjör vid Medicinsk teknik – forskning och utveckling vid Västerbottens läns landsting.