Foto: Pressbild

Unga nyanlända ska lära sig göra film

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av mars drar en utbildning i filmproduktion igång i Umeå, för nyanlända ungdomar.

Det är Film i Västerbotten och Kulturistan som ordnar utbildningen.

Den tidigare Oscarsnominerade och erfarne producenten Mathias Fjellström leder kursen.

Utbildningen är till för nyanlända ungdomar i åldrarna 16 till 25 år. Som ett resultat av utbildningen ska minst en kortfilm produceras där deltagarnas erfarenheter, upplevelser och känslor står i centrum.

Tidigare mest undervisat branschfolk

Som kursledare står den erfarne filmproducenten och pedagogen Mathias Fjellström från Umeå. Mathias har producerat en mängd filmer och 2010 var han och Patrik Eklund Oscarsnominerad med kortfilmen ”I stället för abrakadabra”.

Mathias ser framemot kursen och tror att det kommer ge många nya erfarenheter – inte minst för honom själv.

– Det blir en ny och spännande kontext för mig. Tidigare har jag mest undervisat branschfolk och på universitet, så detta blir något nytt, säger Mathias Fjellström, kursledare samt producent och regissör vid produktionsbolaget Salmonfox, i ett pressmeddelande.

”Kommer lära mig minst lika mycket själv”

– Jag är övertygad om att jag kommer lära mig minst lika mycket själv och att vi kommer åstadkomma något unikt tillsammans.

Johan Lundkvist, filmkonsulent och teknikansvarig vid Film i Västerbotten, tycker att det är en unik kurs med hög kvalitet.

–  Vi har fått in många intresserade som vill gå kursen men det finns absolut plats för fler. Framförallt vill jag uppmana filmintresserade tjejer att ta chansen, säger han i ett pressmeddelande.

Utbildningen startar under vecka 13 och hålls i ”Kulturistan” som ligger på Ersboda i Umeå.

Anmälan görs senast den 15:e mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.