En traktor kör längs en grusväg där vatten rinner i förgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur kan man säkra sin egendom? – beredskapshandläggaren Christer Forsberg berättar om vårfloden och riskerna. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Nu smälter snön snabbt – SMHI varnar för höga flöden i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Nu smälter snön snabbt i Norrland. SMHI har utfärdat en varning för höga flöden i Jämtland, Västernorrland och östra delarna av Västerbotten. Samtidigt varnar man för stor brandrisk i stora delar av landet.

SMHI har under måndagen utfärdat en varning för höga flöden. Samtidigt varnar SMHI för gräsbränder i stora delar av landet; Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten, och man ska vara väldigt försiktig om man ska elda.

Den snabba snösmältningen har lett till höga flöden i diken, bäckar och åar, som snabbt närmar sig större vattendrag. I Västerbotten är det Sävarån, Dalkarsån, Rickleån och Hertsångerälven som är i farozonen.

Orange varning senare i veckan

Varningen för höga flöden gäller från och med måndagen och tills vidare. I vattendragen i Robertsfors kommun finns en orange varning utfärdad från och med onsdag. En orange varning innebär flöden som uppstår i genomsnitt vart 25:e till 50:e år och mycket hög risk för översvämning längs med sjöar och vattendrag.

– Det är fortfarande jättemycket snö kvar i Västerbotten, i fjällen är det över en meter och i inlandet ett par decimeter. Allt smälter nu på grund av värmen och snön innehåller mycket vatten, säger Deana Bajic, meteorolog hos SVT.

Fram tills nyligen har Norrland haft minusgrader nattetid – men nu är det plus även då, vilket snabbar på smältningen.

– Det kan komma jättemycket vatten på kort tid, säger Bajic.

De höga flödena kan leda till höga strömhastigheter i vattendrag och risk för översvämning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.