I december fattade kommunerna beslut om att dra in tillståndet för Bilaals samtliga förskolor sedan de genomfört en granskning av personerna i styrelsen. Samtliga 125 barn, varav 60 i Umeå, har erbjudits plats i kommunala skolor.
Besvikelsen över hela situationen är stor bland många vårdnadshavare. Deras bild är en välfungerande verksamhet med bra personal, inblicken i styrelsen har varit långt från deras vardag.
– Jag känner inte styrelsen men jag känner personalen. Och det som gör mig jätteupprörd är att de inte gjort något fel. Inte heller barnen och föräldrarna men det är vi som drabbas mest av detta, säger Sulman Yusuf och fortsätter:
– Det kunde ha lösts bättre. Jag säger inte att inga åtgärder skulle vidtagits men det fanns bättre vägar än den politiken tog.
”Gråter hemma”
En mamma som SVT träffar utanför förskolan har haft fyra barn på Bilaal genom åren och tycker att det har fungerat jättebra.
– Min son gråter hemma för att han inte ska få komma tillbaka till Bilaal, berättar hon.
”Kommer inte fortsätta bedriva verksamhet”
Bilaals styrelse har överklagat kommunernas beslut samtidigt som de sålt förskolorna i Umeå och Söderhamn till ett nytt bolag med intentionen att skapa trygghet för barn och personal.
Det nya bolaget har ansökt om att få driva förskola, men måste genomgå en ägarprövning först. Men Bilaal har ingen framtid i Umeå kommun.
– Bilaal har haft flera allvarliga brister. Nämnden har varit enig och fattat beslut om att de inte längre får bedriva förskoleverksamhet och inte längre ha tillgång till bidrag från kommunen. Bilaal kommer inte fortsätta bedriva sin verksamhet i Umeå från 1 februari, säger Moa Brydsten (S), ordförande i för- och grundskolenämnden som syftar på att styrelsen inte kunnat uppvisa att kraven på insikt och lämplighet enligt skollagen uppfylls.
SVT Västerbotten har upprepade gånger sökt Bilaals styrelsemedlemmar och deras advokater för en kommentar, utan att lyckas.