• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Juristen Maria Forsman om brister i utredningar kring barn: ”Konsekvenserna kan bli allvarliga”

Publicerad

Juristen Maria Forsman menar att barns rättigheter inte tillgodoses när det finns risk att barn far illa i hemmet. Utredningar som drar ut på tiden kan också vara ett brott mot Europakonventionen.

– Konsekvenserna kan bli allvarliga. Det är ytterst allvarligt när utredningar om barn som riskerar fara illa inte hinns med eller drar ut på tiden, säger Maria Forsman.

I både Umeå och Lycksele har det ökade antalet orosanmälningar lett till att utredningar i vissa fall dragit ut på tiden.

Maria Forsman som är universitetslektor i rättsvetenskap på Umeå universitet har granskat hur socialtjänsten och polisen tillgodoser barns rättigheter när det finns misstankar om våld eller övergrepp i hemmet.

Hon menar att det finns det flera problem i hur socialtjänsten hanterar orosanmälningar som rör barn.

– Det är för få yrkesverksamma som orosanmäler, det är för få utredningar som görs och det leder till insatser i för få fall där det behövs, säger Maria Forsman.

”Viktigt att Socialtjänsten flaggar”

Hon menar att det ofta handlar om en resursfråga.

– Inflödet av orosanmälningar ökar samtidigt är det väldigt få som leder till utredning och ännu färre leder till insatser. Det kan finnas brist på socialsekreterare, begränsningar i hur många utredningar man kan inleda och hur många familjehem det finns att placera barnen i. Det finns en sårbarhet i många led, säger Maria Forsman.

Enligt lagstiftningen ska orosanmälningar hanteras direkt de kommer in genom att det görs en omedelbar skyddsbedömning. Inom två veckor ska socialtjänsten ta beslut om en utredning ska inledas och inom fyra månader ska utredningen vara klar. Men enligt Maria Forsman finns brister i hur detta följs.

– Det förklaras ofta med att man har för lite resurser men då är det viktigt att socialtjänsten flaggar för att man inte hinner med.

”Inget vi kan rycka på axlarna åt”

Vad händer om det tar längre tid?

– Det går att begära förlängd utredningstid men JO och tillsynsmyndigheter kan även granska och kan lyfta fallen för det en skyldighet att utreda om det finns misstankar att barn far illa.

Enligt Maria Forsman brister samhället inom flera områden när det gäller att se till barns rättigheter.

– Framför allt på grund av bristen på resurser inte bara inom socialtjänsten utan även inom BUP där det är långa köer och att utredningar tar tid. Det här är inget vi kan rycka på axlarna åt. Sverige har ett åtagande i förhållande till Europakonventionen och Barnkonventionen att utreda när barn riskerar att fara illa, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.