Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ökad puls och stresspåslag” – hör forskaren Marja Lisa Byhamre om riskerna med snus. Foto: TT,Isabell Höjman/SVT

Ny stor studie vid Umeå universitet: Snusare löper ökad risk att dö i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Snusare löper högre risk att dö i förtid jämfört med personer som inte använder tobak. Detta visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

– Helt klart är att snus inte är ofarligt, säger Marja Lisa Byhamre, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Snusstudien är enligt Umeå universitet den största av sitt slag i världen. Den visar att snusare löpte 28 procent högre risk än icke-snusare att dö i förtid.

– Det går att se att snusarna dör tidigare i nästan alla kategorier av dödsorsaker som vi har studerat och att skillnaden kvarstår även när man tar hänsyn till övriga levnadsvanor och socioekonomiska faktorer, säger Marja Lisa Byhamre, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

Hjärtkärlsjukdom och övriga orsaker, andra än hjärtkärlsjukdom och cancer, stod för de flesta av dödsfallen. Även dödligheten i cancersjukdomar var något förhöjd bland snusarna.

Social bakgrund undersöktes

Före detta snusare hade också en förhöjd dödlighet, men denna var lägre än bland aktiva snusare. Eftersom snusning traditionellt har förknippats med mindre gynnsam social bakgrund, analyserades i en av studierna risken för olika sociala grupper.

Studien visade att risken för förtida död fanns såväl bland högutbildade, högavlönade och stadsboende snusare som bland snusare med låg utbildningsnivå. Forskningen kan dock inte ge ett klart svar till exakt på vilket sätt som snusandet orsakar högre dödlighet.

– Det återstår att ta reda på mer om på vilket sätt som snus orsakar ökad dödlighet och om riskerna kan förebyggas. Men helt klart är att snus inte är ofarligt, även om cigarettrökning givetvis är ännu värre, säger Marja Lisa Byhamre.

Så gjordes studien om snus

Studierna genomfördes på redan insamlade data inom olika svenska orter.

I studie ett ingick 169 000 män från en databas bestående av åtta stora studier om snusning och hälsa.

Studie två omfattade 46 000 män och kvinnor från de hälsokontroller och efterföljande samtal som erbjuds västerbottningar när de fyller 40, 50 respektive 60 år inom Västerbottens hälsoundersökningar.

Tredje studien inkluderade ca 900 personer i Luleå som följts från 16 till 43 års ålder. Studie fyra genomfördes på drygt 6 000 deltagare från Monica-undersökningarna i Norrbotten och Västerbotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.