Foto: SVT

Hjärnskakning stort problem inom idrotten – så påverkas hjärnan

Uppdaterad
Publicerad

Hjärnskakningar är ett stort problem inom idrotter som till exempel ishockey och ridsport. Efter en hjärnskakning finns större risk att drabbas av ytterligare hjärnskakning – men också av andra skador.

– Hjärnan är påverkad hela första året efter skadetillfället, säger Anna Nordström, universitetsöverläkare och professor i folkhälsa vid Umeå universitet.

Ishockeyn är en sport där spelarna ofta drabbas av smällar mot huvudet och antalet hjärnskakningar har inom sporten ökat senaste åren. Men alla smällar leder inte till hjärnskakning.

– Som åskådare kan man tycka att vissa smällar ser riktigt svåra utan medan de mer lindriga smällarna får svåra konsekvenser, säger Anna Nordström.

När en person drabbas av hjärnskakning har hjärnan blivit skadad trots att den ligger skyddad av skallbenet och vilar i hjärnvätskan.

– Då blir det som blåmärken i hjärnan.

Större risk för ny hjärnskakning

Den som råkat ut för en hjärnskakning löper större risk att drabbas av ytterligare hjärnskakningar, men även andra skador.

Forskare har till exempel sett att det hos fotbollsspelare, på internationell nivå, finns en dubblerad skaderisk inom det första året efter en skallskada.

– Om vi sätter tillbaka idrottare i spel där det är situationer där du ska ta in och bearbeta information för att reagera blixtsnabbt, så hinner hjärnan ibland inte med på grund av eftervarande effekter från tidigare hjärnskakning. Det kan leda till ökad skaderisk, säger Anna Nordström.

Hjärnskakningar inom ridsporten

En ny kylmössa har tagits fram för att lindra effekterna av hjärnskakning. Något som skulle kunna komma till användning även inom ridsporten, där det också är vanligt med hjärnskakningar.

– Skulle testresultat visa att det sker en förbättring vid läkning är det bra. Man tittar ju på alla sätt att kunna förhindra skador och att kunna rehabilitera snabbare, Therese Kreisel, ordförande vid Västerbottens ridsportförbund.

I klippet ovan berättar Anna Nordström vad som händer i hjärnan vid en hjärnskakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.