Järnsand på hög vid Rönnskärsverken i Skelleftehamn. Foto: SVT

Ny vändning i frågan om järnsanden

Uppdaterad
Publicerad

Bygg- och miljönämnden i Skellefteå anser att den är miljöfarlig, men körs nu över av mark- och miljödomstolen som menar att nämnden gått över sin befogenhet i frågan om järnsanden. ”De kan inte hitta på egna regler om hur järnsanden ska klassificeras och hanteras”.

I Skellefteå har användningen av järnsand från Rönnskärsverket blivit en omtvistad fråga. Järnsanden, en restprodukt från framställningen av koppar vid Rönnskärsverken, har länge använts som fyllnadsmaterial i gator, gångvägar och skolgårdar.

Men så satte bygg- och miljönämnden i princip stopp med regler kring hanteringen av järnsanden. Nämnden anser att järnsand utgör farligt avfall och beslutade i maj att införa riktlinjer för hantering och bedömning av ärenden om järnsand som hittas i mark.

Det låter kanske komplicerat och det är just det som fått stora konsekvenser för Bolidenbolaget.

– Det har varit okej att använda järnsanden tidigare, men det har införts ett mer byråkratiskt sätt för att få använda den. Det har gjort att många väljer bort den, säger Linn Andersson, miljö- och utvecklingschef på Rönnskärsverken.

Läs också: Förbjudet för andra men tillåtet för kommunen

Lagras i jättehögar

Bergen av järnsand har sedan dess växt till jättelika högar utanför Rönnskärsverken i Skelleftehamn där det produceras cirka 700 ton järnsand varje dygn, året om.

– Vi har fått lagra på industriområdet. Det är närmare två årsproduktioner det rör sig nog om, drygt 600 000 ton, säger Andersson.

Bolaget har valt att överklaga nämndens beslut. De anser att järnsanden är stabil och inte släpper från sig farliga metaller. Först överklagades till länsstyrelsen där de inte fick nåt gehör. Då överklagades ärendet till mark- och miljödomstolen som nu tagit beslut.

Bygg- och miljönämndens beslut undanröjs.

Innebär inga direkta förändringar

– Vi är glada över att domstolen slår fast att nämnden gått över sin befogenhet. De kan inte hitta på egna regler om hur järnsanden ska klassificeras och hanteras, säger Linn Andersson.

Vad innebär domen för er?

– Konsekvenserna för oss är inte så stora. Det mark- och miljödomstolen sagt är att nämnden gått över sina befogenheter när man införde sina riktlinjer. I en förlängning vill vi ha en förändring av hur järnsanden får användas. Vi ser det som en biprodukt, att den inte ska klassas som ett avfall, säger Andersson.

Domen har inte vunnit laga kraft än utan kan överklagas fram till 10 februari.

Vad är järnsand (granulering)?

Järnsand är ett restmaterial som uppkommer i samband med kopparframställning vid Boliden AB:s smältverk Rönnskärsverken i Skelleftehamn.

Materialet bildas när slagg kyls av och granuleras i en vattenstråle.

Källa: Skellefteå kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.