Programmering har de senaste åren blivit hett på arbetsmarknaden. Mjukvaruprogram som programmerarna skapar, är eftertraktade. Det här har fått gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Umeå kommun att fatta beslut om att erbjuda en inriktning mot programmering inom teknikprogrammet på gymnasiet.
– Det här är ett hål i vår kompetensförsörjning. Det produceras fruktansvärda mängder mjukvara idag och behovet på arbetsmarknaden är stort, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Kan det inte vara så att det stora behovet av programmerare bara är en fluga?
– Bedömningen branschen gör är att det kommer att fortsätta. Det är svårt att se hur det kommer att gå men bedömningen är att just den här linjen inte är ett högriskprojekt.
Inriktningen är nästintill ny i gymnasieutbudet i Umeå. NTI-gymnasiet är den enda skolan som har en inriktning mot programmering inom teknikprogrammet.
Vill samarbeta med grund- och högskola
Skolan där utbildningen ska erbjudas går idag under arbetsnamnet Östra skolan och väntas öppna lagom till höstterminen 2019. I skolan ska också klasser i årskurs 7-9 inhysas. Blandningen är ingen slump. Här vill man samarbeta för att erbjuda grundskole-elever möjlighet att programmera. Men viljan till samarbete stannar inte där.
– Grundskolan är enkel att ha ett utbyte med. Vi kommer att vara i samma lokaler och det är inom kommunens verksamheter. Vi vill också samarbeta med Universitetet. Vi vet att det finns ett stort intresse också från deras sida.
För eleverna på Östra skolan skulle ett samarbete med universitetet till exempel innebära handledning i examensarbeten och tillgång till kompetensen på högskolenivå. Men man tror att universitetet också an gynnas av ett samarbete.
– Lärarutbildningen får elever att forska på och det finns bra praktikmöjligheter med breda åldersspann på Östra skolan.
Jag tror att vi kan bygga ihop något häftigt om det faller på plats, det är något vi ser som ett jättestor möjlighet.
Eleverna bestämmer
Men för att inriktningen programmering ska bli verklighet på skolan krävs det att elever faktiskt vill gå den här utbildningen, något kommunen är optimistiska inför.
–Det finns ett stort intresse bland eleverna och det är många som brinner för de här grejerna. Det är kul att gå dem till mötes, säger Peter Vigren (S).