Drygt 2 000 patienter som insjuknat i blodpropp, venös trombos, har studerats och det går att se en koppling mellan alkoholkonsumtion och diagnos.
Män som konsumerat 4,8 glas alkohol eller mer per vecka löpte 20 procent högre risk att drabbas än män som drack mindre än 0,9 glas per vecka. Studien har utgått från standardglas, vilket motsvarar till exempel 15 centiliter vin med en alkoholhalt på 11-13 procent eller 33 centiliter starköl.
Risk redan vid måttlig konsumtion
En av dem som studerat personer som drabbats av blodpropp är doktoranden Magdalena Johansson, hon jobbar till vardags som specialistläkare i internmedicin på Skellefteå lasarett.
– Att stora mängder alkohol är en riskfaktor för blodpropp var känt, men nu kan vi se att risken börjar öka redan vid en alkoholkonsumtion som många nog betraktar som måttlig, säger Magdalena Johansson.
Fysiskt aktiva kvinnor löper mindre risk
Det har inte gått att se någon motsvarande ökning för kvinnor. Däremot går det att se att kvinnor som idrottar en gång i veckan eller har ett fysiskt arbete löper mindre risk att drabbas av blodpropp än stillasittande kvinnor. Det gick inte att se någon liknande koppling för män.
Totalt deltog 108 025 invånare i Västerbottens län utan tidigare venös trombos. Studien har pågått från 1985 till 2014.
Fakta: Blodpropp:
Blodpropp, venös trombos, är en vanlig och allvarlig kärlsjukdom som kan leda till förtida död. Mer än en av fem personer som drabbas av venös trombos avlider under det första året efter diagnos.
De vanligaste formerna av venös trombos är blodproppar i benen och blodproppar i lungorna. Förekomsten av venös trombos har ökat under de senaste decennierna.
En allvarlig komplikation är att en blodpropp från benet lossnar och följer med blodet till lungorna.
I många fall har personer som får venös trombos nyligen legat på sjukhus för någon annan sjukdom eller har en cancersjukdom.
Källa: Venös tromboembolism – epidemiologi med fokus på riskmarkörer, Magdalena Johansson