Foto: SVT

Nyrenoverade badhuset faller samman

Uppdaterad
Publicerad

Färgen i bassängen på det nyrenoverade badhuset i Malå har börjat släppa. Hela hösten har badhuset varit stängt på grund av risken att någon skulle skära sig på vasst klinker i badhuset.

I dag, den 27 december, var första gången på månader som malåborna kunde ta ett dopp i sitt badhus igen. Anläggningen stängde då klinker gått sönder och blivit så vasst att det fanns risk att badgästerna skulle skära sig. Men redan på öppningsdagen har stora mängder flagnat loss från bassängen.

– Efter ett par veckor är det knottrigt överallt, säger badmästare Görel Emilsson.

Har renoverats för 200.000

Badhuset i Malå är nästan femtio år gammalt och börjar närma sig ålderns höst. De dryga 200.000 kronor som använts för att lappa och laga bassängen kommer att hålla ett tag i alla fall.

– En, dag, en månad, ett år, vi vet helt enkelt inte, säger kommunens tekniska chef Lars Grundberg.

Egentligen skulle det behöva byggas ett helt nytt badhus, men de många tiotals miljoner kronor som skulle behövas för det finns helt inte i kommunens budget.

Lämnade inga garantier – för dåligt skick på lokalen

Firman som lagade bassängen vågade inte lämna några garantier på jobbet eftersom badhuset är så slitet. Alltså går det inte heller att kräva några pengar tillbaka för den lossnade färgen.

– Men vi har det under uppsikt, säger Lars Grundberg.

En av dagens badgäster, Jonas Renström, tycker att kommunen borde göra slag i saken och bygga nytt istället för att lappa och laga.

– De borde göra det ordentligt på en gång. Nu känns det nästan bara onödigt, säger han.

”Vill helt enkelt gå i pension”

Och så länge det inte finns några risker för skador kommer inte badhuset att stänga igen.

– När det inte släpper där det varit vasst så kommer vi att hålla öppet, säger badmästare Görel Eriksson.

Men hon konstaterar också att badhuset sjunger på sista versen.

– Det vill helt enkelt gå i pension nu tror jag, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.