Räddningstjänsten i Burträsk ska bli fört ut med det nya avtalet om hjälp i väntan på ambulans Foto: Robert Tedestedt

Nytt avtal hjälper brandmän rädda liv i glesbygd

Uppdaterad
Publicerad

Fler deltidsbrandkårer i Västerbotten ska agera förtrupp åt ambulansen. Förhoppningen är att satsningen ska kunna rädda liv. Landstinget har nämligen skrivit avtal om att betala för vård i väntan på ambulans.

Insatserna ska ske blixtsnabbt och brandmannen ska vara först av alla på platsen. Konceptet kallas: i väntan på ambulans (IVPA). Landstinget har fattat beslut om ett nytt avtal och räddningstjänsten i Burträsk blir först ut med det.

Där har deltidskåren länge velat rycka ut för att hjälpa, lugna och ibland rädda livet på patienter.

Kommer igång snart

Kårens första insatsbil är välutrustad, men saknar fortfarande larm till sin hjärtstartare.  Landstinget och kommunen har nämligen haft svårt att komma överens om notan. Nu kommer räddningstjänsten i burträsk att få 2.000 kronor betalt för varje insats.

– Vi är positiva till att äntligen få IVPA till Burträsk. Någon gång under första kvartalet ska vi komma igång, säger kårchefen Jonny Enmark. 

Hittills har sju deltidsbrandkårer i länet fått IVPA-status under de 15 år som gått sedan Jörn blev pionjär på området i Västerbotten. Bland dem är nu 80 procent av larmen insatser inom IVPA.

– Vi tror att det nya avtalet kommer att sätta en helt annan skjuts på brandkårernas möjlighet att rädda liv, säger ambulanschefen Ronny Friberg på landstinget i Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.