Tora Tomasdottir och hästar i en hage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Meteorologen Tora Tomasdottir berättar om köldrekordet – och talar om hur länge kylan håller i sig. Foto: Privat/SVT

Nytt köldrekord för april har slagits i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig förr har en så låg temperatur uppmätts i Västerbotten i april som natten mot onsdag, när mätstationen i Gielas visade en temperatur på -32,4 grader.

Det tidigare köldrekordet för april har stått sig sedan 5 april 1955 när Myrheden, norr om Jörn, hade en temperatur på -31,6 grader.

– Det är faktiskt inte riktigt roligt. Man vill ju att det ska börja töa för alla djurs skull. Renarna kommer upp snart och det blir bistert för dem att hitta mat, säger Viktoria Israelsson, som bor i Gielas, om det nya köldrekordet.

Väder långtidsprognoser

När hon klev upp på onsdagsmorgonen för att mata sina hästar och nötdjur visade termometern på -30 grader.

– Det är horribelt kallt. Att det är jättekallt här i januari/februari hör ju till, men nu tycker jag att det varit kallt ända sedan november. Det har varit en bister vinter, konstaterar Viktoria Israelsson.

Värmen strålar ut

Att kylan tagit ett grepp om Västerbotten nattetid nu beror på ett högtryck som vuxit in över norra Sverige.

– Det i kombination med att vi har klart väder gör att värmen hela tiden strålar ut från jorden och då kan det bli riktigt kallt under nätterna, säger Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI.

Högtrycket lättar

Under dagen blir temperaturerna desto behagligare.

– Vi kommer att få en hel del sol och successivt går temperaturen upp på ganska beskedliga 3–8 minusgrader, något lägre i fjällen, säger Erik Höjgård-Olsen.

Redan under torsdagen kommer högtrycket att förskjutas nordost och mot helgen väntas mildare temperaturer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Väder långtidsprognoser

Mer i ämnet