Hör vad Isabel Goicolea tycker är unikt med den svenska vården av unga med psykisk ohälsa Foto: Mikael Assmundsson, SVT

Nytt projekt ska förbättra vården för unga med psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och unga vuxna i landet mår psykiskt dåligt, visar siffror från Socialstyrelsen. Nu vill forskare vid Umeå universitet förbättra vården och i centrum står landets ungdomsmottagningar, som anses vara världsunika.

Omkring 190 000 barn och unga vuxna har någon form av psykisk ohälsa och trenden ser ut att fortsätta åt fel håll, enligt en rapport från Socialstyrelsen.  Detta hoppas nu forskare i Umeå vända på.

De har just inlett en studie, ett projekt som ännu är i startskedet, men redan nu ser forskarna att Sverige har en unik möjlighet att kunna hjälpa unga som drabbats av psykisk ohälsa.

– Vad vi vet från tidigare studier är att unga personer litar på ungdomsmottagningarna. Och tillit är förutsättningen för att lyckas, säger Isabel Goicolea, universitetslektor i Umeå.

Ska minska psykisk ohälsa

Hon menar att ungdomsmottagningarna spelar en nyckelroll för att vända den negativa trenden och att det ingen annanstans i världen finns ett så utbrett nätverk av mottagningar som under lång tid jobbat upp ett förtroende till unga människor.

– De är en av de mest tillgängliga hälsoinstanserna för unga. Om du åker till Australien finns mindre än 50 liknande mottagningar, i Kanada kanske runt 30. Här i Sverige finns nästan 300 mottagningar spridda över landet och de har funnits sedan 70-talet, säger Goicolea.

Men flera aspekter behöver analyseras och förbättras om mottagningarna ska nå sin fulla potential, enligt forskarna.

Genomförs under tre år 

Projektet ska genomföras under tre år. Först handlar det om analys, sedan ska unga höras genom enkäter och till exempel intervjuer.  

– Det är frustrerande att se den här stora ökningen av ohälsa bland unga. Vi vet att det är viktigt att unga får hjälp så tidigt som möjligt – att det kan ge bättre hälsa och liv över hela livsspannet, säger postdoktor Linda Sundberg som är en av projektmedlemmarna. 

Här kan du läsa mer om projektet och här kan du se siffror från Socialstyrelsen om hur många unga som drabbas av psykisk ohälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.