– När renen kommer i närheten av en blinkstolpe då tänds den upp och så tänder den stolparna som är i grannskapet. Vi tänder upp en sträcka på några hundra meter, berättar Jan-Åke Olofsson, forskare vid Umeå universitet till Sameradion och SVT Sápmi.
Projektet har pågått i två år, ett samarbete mellan Umeå universitet och Svenska samernas riksförbund och nu är testperioden igång. Det är Malå sameby som under vinterns skiljning försett ett hundratal renar med halsband som har sändare. Teststräckan är på samebyns vinterbetesområde.
– Den här delen av Lappvattsheden är utsatt. Det är hedland ömsesidor om vägen, så de går över vägen hela tiden, säger Rickard Larsson, renskötare i Malå sameby.
De första veckorna i år har 431 renar dödats i trafiken i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Det är fler än dubbelt så många jämfört med samma period förra året. Detta enligt polisens senaste statistik för de fyra nordligaste länen.
Det kan finnas utmaningar med det elektroniska.
– Det är en knepig miljö att ha teknik i. Framför allt är det kyla och mycket snö. Den kombinationen tillsammans med elektronik är ju lite knepig, säger Jan-Åke Olofsson.