Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande i Västerbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande, lämnade ett tufft budgetförslag för 2025. Omkring 300 tjänster måste sparas in inom regionen. Foto: SVT

Nytt sparförslag inom Region Västerbotten – majoriteten vill säga upp 300 personer

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska majoriteten inom Region Västerbotten vill minska personalkostnaden med 250 miljoner kronor. Det innebär i så fall uppsägningar av 300 personer.

– Det är fruktansvärt tufft, det ska erkännas, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande

Region Västerbotten har som en rad regioner i landet stora ekonomiska utmaningar. Vid två tillfällen, senast i våras, tvingades regionen låna pengar för att kunna betala vårdpersonalens löner.

Under måndagen presenterade den rödgröna majoriteten – S, V och MP – sin budget för nästa år. Hela budgeten är på 11 miljarder och enligt förslaget är det budgeterade resultatet 218 miljoner kronor.

Uppsägningar krävs

Men för att det ska gå ihop krävs uppsägningar. Totalt vill man minska personalkostnaden med 250 miljoner kronor. Detta motsvarar omkring 300 tjänster.
– Det här är absolut en utmaning. Vi ser ju också idag att vi inte levererar den vård som vi önskar. Vi behöver få ned vårdköerna, det är ingen enkel ekvation, säger Peter Olofsson.

”Kärvt läge”

Både han och regionrådet Emma Lindqvist (MP) pekar på den utsatta situationen som landets regioner har. I Västerbotten med sitt stora geografiska område med relativt få innevånare väntar även bland annat stora renoveringsbehov av regionens lokaler. Bland annat vid Skellefteå lasarett.

– Vi har varit, och är, i ett kärvt läge och gör allt vi kan. Vi har till exempel minskat på administrationen med över 100 miljoner. Men det är också dags för regeringen att ta sitt ansvar, säger Emma Lindqvist (MP), regionråd med ansvar för miljö, klimat och hållbarhet i ett pressmeddelande.

Nämnderna ska ta fram förslag

Beslut om regionens budget kommer att tas senare i regionfullmäktige.
Ansvaret för att ta fram besparingsförslagen hamnar sen hos de olika nämnderna som också ska fram konsekvensunderlag och förslag på åtgärder.

M kritiska

Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) är kritisk till budgeten och menar att den inte tar tag i problem som att vårdköerna i Västerbotten är de längsta i hela landet.

– Att den rödgröna majoriteten nu tvingas skära ned personalkostnaderna med 250 miljoner kronor är inget annat än resultatet av flera års politiskt fegspel och oförmåga att fatta nödvändiga beslut, säger Nicklas Sandström (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.