Foto: SVT

Ökad nederbörd – negativ påverkan på fiskarna

Uppdaterad
Publicerad

Nederbörden i länet ökar och forskare vid Umeå marina forskningscentrum har sett att när vatten rinner ut i bottniska viken påverkas fiskarna negativt.

Det är bland annat i fiskdisken i matbutikerna som man kan komma att se konsekvenserna av att det kommer allt mer nederbörd i Västerbotten. Det kan bli svårare att få tag i fisk och då kommer fiskpriserna att stiga.

Forskarna har sett att när det rinner ut vatten i Bottniska viken blir det mer löst organiskt kol. Kolet hämmar alger och växtplankton, som gör att de inte växer till. Färre alger gör att till exempel strömming får svårare att äta mat. Även rovfiskarna påverkas eftersom de då också får mindre tillgång till mat.

Val 2018 – #dinröst

Kan ha påverkat fiskbestånden

Enligt SMHI har medelvärdet på nederbördsmängden per månad ökat i länet från 36,4 millimeter till 53,1 millimeter sedan början av 1900-talet och det kan ha påverkat fiskbestånden i Bottniska viken.

– Det kan innebära att mer nederbörd har med att göra att vi har lägre produktion av fisk än för hundra år sedan. Då kan man ha haft mer produktion av fisk även här uppe i Bottniska viken, säger Johan Wikner föreståndare vid Umeå marina forskningscentrum och som skrivit artikeln ”Kolet forskarna glömde”.

Risk för högre halter av kvicksilver

Förutom att det kan bli dyrare att köpa fisk kan det också ha andra effekter som har visat sig av andra forskare vid Umeå universitet.

– Kvicksilver kan ackumulera sig effektivare vid den här effekten det gör att man får högre halter av kvicksilver i fisk och det är oroande för då finns det risk att vi inte kan äta fisk av den anledningen, säger Johan Wikner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet