Det första fallet hittade man i maj. Personen i fråga hade blivit smittad i ett annat land och smittspårningen visade inte på vidare spridning.
Under torsdagen hittades Västerbottens andra fall. Inte heller denna person hade blivit smittad i Västerbotten, men dock i en annan del av Sverige. Och smittspårningen har inte heller i detta fall någon information om att någon annan insjuknat.
Skruvar på smittspårningen
Med anledning av att hotet från deltamutationen och andra eventuellt kommande varianter har man valt att se över smittspårningen för att ytterligare öka kvaliteten. Bland annat har man valt att flytta gränsen för vem man kontaktar i smittspårningen.
– Förut var gränsen för att undantas vid smittspårning om det gått tre veckor efter första dosen. Nu har vi skruvat på den gränsen och för att inte bli kontaktad av smittspårningen nu så ska det ha gått två veckor efter den andra dosen vaccin. På så sätt fångar vi in mycket fler personer.
Mer smittsam än brittiska
Data tyder på att deltamutationen är mer smittsam och leder till ett högre behov av sjukhusvård än den brittiska varianten. Och enligt Stephan Stenmark är det ytterligare ett skäl till att hålla oss till de rekommendationer som finns och inte tro att pandemin är över.
– Vi har en fin utveckling, det är bra. Vi har hittat de här fallen och vi har inte allmän smittspridning av denna varianten. Men vi måste ha i åtanke att det kan bli spridning av den här varianten i Västerbotten, säger Stephan Stenmark.