Bakom framtidstron ligger möjliga investeringar för åtskilliga miljarder – och därmed arbetstillfällen och skatteintäkter. Det handlar om gruvor, vindkraft, utveckling av vården och turism.
– Det mesta känns som att det är på väg åt rätt håll. Vi har några riktigt bra år framför oss om vi sköter våra kort rätt, säger Tomas Mörtsell (C), kommunalråd i Storumans kommun.
Framtidstro
– En fördel som vi har jämfört med många andra är att vi har flera olika projekt, så oavsett om alla bollar går i mål tror jag vi kommer att ha en bra resa de kommande åren.
Samma positiva syn möter man hos det ledande oppositionspartiets starka kvinna, Karin Malmfjord (S):
– Jag känner framtidstro när jag vet att 80 ungdomar i dagarna kommer till Tärnaby för att åka skidor där i ett år – 30 är elever på skidgymnasiet och 50 på folkhögskolan. 80 ungdomar i Tärnaby – vad betyder inte det för samhället?
Glesbygdsmedicin
– Och hit till Storuman kommer snart 28 studenter från Österrike för att studera utvecklingen av glesbygdsmedicin och det virtuella vårdrummet. Då känner man riktig framtidstro och hopp, säger Karin Malmfjord.
Gruvprojekt möter motstånd
Men det finns moln på himlen. Gruvprojekten – framförallt Rönnbäcken i Tärnafjällen – möter motstånd.
– Det bästa sättet att möta opinionen är att ha en bra dialog. När man kommer närmare en gruvstart i Rönnbäcken, till exempel när gruvbolaget ansöker om miljötillstånd, då är det ett utmärkt tillfälle att ha dialogen med medborgarna, tycker Tomas Mörtsell.
Karin Malmfjord bor själv i Tärnaby och ser på nära håll hur Rönnbäcken-projektet klyver samhället. Hennes egen uppfattning är klar:
– Vill man ha en mobiltelefon eller något som innehåller metall, då måste man vara medveten om att vi behöver gruvor. Men har vi gruvor ska vi också ha mycket stark miljöhänsyn.