Ingemar Boström visar på hur murstenar kan falla från Jörnsgården.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En sten håller uppe hela konstruktionen” – här pekar snickaren Ingemar Boström ut tre livsfarliga saker på den brandskadade Jörnsgården. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Ortsbor i upprop – vill att Jörnsgården ska rivas: ”En dödsfälla”

Uppdaterad
Publicerad

Brandskadade Jörnsgården beskrivs som en dödsfälla och skamfläck. Trots byggnadens skick har den sålts som ett blivande lyxhotell till personer i Mellanöstern. Nu har boende skrivit på ett upprop för att byggnaden ska rivas.

– Det går att komma in var som helst, och barnen häromkring kallar det för ett spökhus, säger snickaren Ingemar Boström, som ligger bakom protestlistan.

Listan med 136 namnunderskrifter har skickats till Bygg- och miljönämnden i Skellefteå med krav på att Jörnsgården ska rivas. Sedan byggnaden brann för femton år sedan har den betraktats som en skamfläck av Jörnsborna och som ett läskigt spökhus i bygden.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

– Det är en rivningskåk. Den går inte reparera för risken är så stor att det ramlar sönder någonting, säger Ingemar Boström.

Kommunens dilemma

Enligt bygglovschef Enar Nordvik är rivning en komplex fråga för kommunen.

– Ägarna, som är utomlands, är svåra att nå. Vi kan sätta ett rivningskrav, men då går de antagligen i konkurs och då blir det ändå inte rivet.

Nedsläckt på sociala media

Flera av ägarna från Mellanöstern har troligen köpt in sig i Jörnsgården med löfte om uppehållstillstånd i Sverige. Kadry El Naggar, som sålt andelar av Jörnsgården och andra övergivna hus, har efter SVT:s granskning i juni slutat göra säljvideos i sociala medier.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt honom.

Ett av rummen inne i huset i Jörn.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En skamfläck” – se hur det ser ut i byggnaden tolv år efter branden i Jörnsgården. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Mer i ämnet