En splittbild på tre, i mitten en fiskmås som skränar uppifrån en lyktstolpe. Till vänster en leende kvinna med solglasögon och till höger en kvinna som sitter i en park och gestikulerar stort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör parkbesökarna om de otrevliga påhälsningarna av måsarna. Foto: Niki Warden Werning/SVT

Stort problem med måsar i centrala Umeå – uppmaningen: ”Mata dem inte”

Uppdaterad
Publicerad

Måsarna i centrala Umeå ställer till problem för parkbesökare – de stjäl mat och är högljuda. Kommunen har inga lösningar på problemet, men vädjar till  invånarna att inte mata dem.

– Vi har infört stängda sopptunnor, men måsar dras till korvstånd och folksamlingar där det alltid finns något att äta. Det är viktigt att inte mata dem, säger Per Hilmersson, gatudriftschef på Umeå kommun.

Måsarna är hemma i staden, det är där de häckar, föder upp ungar och letar mat. Så att få sin korv nallad direkt ur handen av en hungrig måsnäbb är svårt att komma ifrån.

Men det ilskna beteende som måsar kan visa prov på är säsongsberoende. I maj började måsarna häcka och nu börjar äggen kläckas. Det innebär att måsungar börjar vandra runt i parker, på gator och torg – något som oroar både mamma och pappa mås.

Så kan du skydda dig

Genom att sträcka upp ett föremål, till exempel ett paraply eller en käpp, undviker du att måsarna kommer åt ditt huvud.

– De attackerar alltid det högsta, de tror att det är en del av dig, säger Christer Olsson, ornitolog från Umeå.

Därför ökar måsarna i centrum

I och med att det blivit allt fler rovdjur i Umeås skärgård, som rävar och minkar, har fåglarna börjat söka sig till staden. Det enda rovdjuret de kan stöta på där är huskatter.

– Måsarna anpassar sig till ett stadsliv, har koll på var bilar kommer, äter pommes och korv, de gillar nog att bo i staden, säger Christer Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.