Rymdfysikern Patrik Norqvist vid en vit tavla där han med en teckning förklarar var norrsken uppstår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Temperaturen spelar mindre roll för om man får se norrsken” – rymdforskaren Patrik Norqvist berättar var och när man kan se norrsken. Foto: Jan Färingö

Ovanligt mycket norrsken 2024 – rymdfysikern förklarar varför

Publicerad

2024 har solen varit ovanligt aktiv – vilket innebär fler chanser att få se norrsken. Ungefär vart elfte år går solen in i en särskilt ”kaotisk fas”.

– Just nu är det på ett maximum, vilket ger ovanligt häftiga norrsken, säger Patrik Norqvist, doktor i rymdfysik vid Umeå universitet.

Enligt Svenska turistföreningen vallfärdar tiotusentals människor till norra Sverige för att uppleva och titta på norrsken.

Norrsken, eller polarsken som det också kallas, uppstår bara runt jordens två magnetiska poler på södra och norra halvklotet. Men fenomenet kan vid goda förutsättningar ses betydligt längre söderut.

– Om det blir riktigt hög hastighet på elektronerna kan området för norrsken tryckas ner även till södra Sverige, eller i extrema fall längre ner i Europa. Men det ska vara riktigt jäkla bra tryck för att det ska komma söder om Sverige, säger Patrik Norqvist.

Experten: Går inte att höra norrsken

Kan man höra norrsken?

– Det finns väldigt många som säger sig ha hört norrsken, även rymdfysiker och personer som jag känner väl och har högt förtroende för. Men så vitt jag vet finns det inga bevis för det, och ingen har lyckats spela in detta ljud.

Flyttade från Taiwan till Umeå för att få se norrsken

I augusti flyttade 22-åriga Yun-Hsi Huang från Taiwan till Sverige och Umeå för att studera vid Umeå universitet.

Det är första gången hon besöker Europa och första gången hon har lämnat sin familj. Hon sökte sig till Sverige för att möta något helt annat än livet i Taiwan.

Dessutom fanns det en mycket specifik upplevelse hon hon drömde om att få uppleva.

– En av anledningarna till att jag ville till Sverige var faktiskt att jag ville se norrsken. När jag sökte till universitetet hade någon lagt ut bilder på norrsken och efter det bestämde jag mig för Umeå. Jag tänkte, det är bäst att jag tar med mig min kamera också, säger Yun-Hsi.

Student från Taiwan sitter och läser på Umeå universitets bibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
22-åriga Yun-Hsi Huang, student vid Umeå Universitet, fick se sitt livs första norrsken efter flytten från Taipei till Umeå. Foto: Jan Färingö

Kärt barn har många namn

Polarsken (latin: aurora) på norra halvklotet kallas ”norrsken”, förr även ”nordsken” (latin: aurora borealis), medan polarsken på södra halvklotet kallas ”sydsken” (latin: aurora australis). Det senare begreppet används dock sällan och norrsken används ofta som en synonym till polarsken i allmänhet.

Enligt traditionen myntades begreppet ”aurora borealis” 1619 av Galileo Galilei.

De latinska begreppen är döpta efter morgonrodnadens gudinna i den romerska mytologin Aurora. Det latinska namnet är alltså något missvisande eftersom polarskenet till skillnad från morgonrodnaden inte är reflekterat solljus.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.