Anders Rönnblom och Lars Fredrik Nyström. Foto: Robert Tedestedt

Oväntat veteranmöte i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Lars-Fredrik Nyström och Anders Rönnblom tippar SM-slutspelet.

Många hockeyälskare sökte sig till arenan på tisdagen för att titta på Skellefteå AIK:s träning. Men isen låg nymålad med ny reklam, och ingen skridskoåkning fick förekomma.

Ett par av besökarna som därmed fick tji var malåsonen Lars-Fredrik Nyström, 66, på tillfälligt besök från Göteborg, och genuine skellefteprofilen Anders Rönnblom, 74.

Hockeyslutspel 2016

Båda Rönnblom och Nyström spelade backar i Skellefteå AIK under 60- och 70-talen.

Kärt återseende

Ovetande om varann blev det istället för läktarkoll ett kärt återseende för de båda som spelat ett tiotal säsonger vardera i Skellefteå AIK.

Rönnblom var en smart spelande back med nummer 3 på ryggen åren 1959-1969. Nyström var stor och tuff och tacklade friskt i tröja nummer 16 åren 1968-1977.

Gick till Djurgården

– Jag gick till Djurgården inför säsongen 1977-78, samma säsong som Skellefteå AIK tog guld, förklarar Lars-Fredrik Nyström.

– Jo, det blev ju lite lättare att få ihop ett bra lag då, garvar Anders Rönnblom med sedvanlig glimt i ögonvrån. Rönnblom blev guldtränare på våren 1978. 

Lars-Fredrik nådde SM-final med Djurgården säsongen därpå – 1978-79 – men föll i finalen mot Modo.

– Vi hade Garvis Määttä som tränare i Djurgården, men trots att vi gått till final fick han sparken. Det var hårda bud, understryker Lars-Fredrik.

Studsande minnen

På Skellefteå AIK:s Wall of fame finns Garvis Määttä med, liksom Acka Andersson. Däremot saknas den tredje länken i Myggkedjan – Karl-Sören Hedlund. Det stör Rönnblom, som gärna vill se en komplett kedja på väggen.

– Men att visa en myggkedja utan Karl-Sören vore som att Abba skulle återförenas och en av dom fyra fattades, säger Anders Rönnblom.

Rönnblom har spelat med de flesta stjärnorna på väggen: Klimpen Häggroth, Göte Almqvist, Hasse Svedberg, Acka Andersson, Garvis Määttä, Hardy Nilsson. Nyström har spelat med Acka, Hardy, Roland Stoltz och Göran Lindblom. Tillsammans gjorde Rönnblom och Nyström en säsong ihop som spelare.

Minnena från förr studsar som pingisbollar när de två veteranerna kommer igång.

Tippar finallagen

Men nutiden är minst lika intressant för de båda, som har god koll på dagens SHL och sitt gamla lag Skellefteå AIK.

På fredag släpps pucken i den första semifinalen i bäst av sju matcher i 2016 års SM-slutspel. Skellefteå AIK möter Växjö hemma. I Lars-Fredriks nuvarande hemstad Göteborg möts Frölunda och Luleå.

Vilka lag möts i finalen?

– Skellefteå AIK och Frölunda, som också verkar stabila, säger Anders Rönnblom.

– Skellefteå AIK och Luleå. Skridskoskickliga norrlandslag brukar gynnas av den tungåkta isen i Göteborg, säger Lars-Fredrik Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hockeyslutspel 2016

Mer i ämnet