Åke Svensson i Dorotea står i sin källare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Översvämmade gräsmattor och källare – se spåren efter skyfallet och hör Åke Svensson i Dorotea berätta. Foto: Tindra Näsström/SVT och Andreas Forsberg.

Översvämningar i Dorotea efter tisdagens skyfall – Åke: ”Det var hemskt”

Publicerad

Flera översvämmade källare blev resultatet i Dorotea när ett skyfall drog in under tisdagen. En av de som drabbades är Åke Svensson.

– Allt flöt. Kartonger, mattor, allt, det var hemskt, berättar han.

SMHI gick under tisdagen ut med en gul varning för skyfall i delar av Västerbotten och Norrbotten. Varningen ligger kvar till klockan 23 under onsdagen.

Dorotea var först ut att drabbas. Åke Svensson hade varit i Lycksele över dagen och när han kom hem på eftermiddagen var källargolvet täckt av en decimeter högt vatten.

Översvämningar i Västerbotten

– Jag är 66 år och det är min mormor och morfar som har byggt huset. Jag kan inte minnas att de någonsin sagt något om översvämningar i källaren, på alla dessa år, berättar Åke Svensson.

Räddningstjänsten var på plats

Enligt räddningstjänsten är ledningarna underdimensionerade. När det då kommer mycket vatten så orkar det inte ta undan vattnet, i stället kommer det tillbaka genom golvbrunnar.

Thord Dahlberg är vatten- och avloppschef vid Dorotea kommun och fick rapporterat om tre översvämmade källare. Därefter kopplades räddningstjänsten in som åkte ut och pumpade bort vattnet.

– Det som är kvar att göra är att städa och torka ur. Personerna som fått källaren översvämmad får nu gå vidare via sitt försäkringsbolag, säger Thord Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västerbotten

Mer i ämnet