Remilekun Eunice Fakunle står i ett klassrum på Campus med bord och stolar, där flera tekniska apparater finns, inklusive en dator och mekaniska enheter. Rummet är ljust och öppet med hyllor som innehåller föremål.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots storvarslet på Northvolt känner sig Remilekun Eunice Fakunle säker på att få jobb efter sin utbildning – se varför i klippet. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

På Campus i Skellefteå har hundratals utbildats för jobb på Northvolt – nu tvingas utbildningarna ställa om

Uppdaterad
Publicerad

När Northvolt skrek efter folk startade flera industriutbildningar på Campus i Skellefteå, och där har många som fått jobb på Northvolt utbildats. Men efter storvarslet har elever hoppat av, och utbildningarna tvingas ställas om – nu är det de som tvingas sluta som behöver utbildas.

– Nu måste vi vara förberedda, säger Simon Dahlgren, ansvarig för utbildningsomvandling vid Skellefteå kommun.

Många som fick jobb på krisande Northvolt har gått olika industriutbildningar på Campus i Skellefteå. Efter storvarslet vid batterifabriken handlar det nu om att snabbt ställa om till utbildningar för de som tvingas sluta. Och en handfull som varit under utbildning har själva hoppat av efter varselbeskedet, uppger ansvarig för utbildningen.

Ekonomisk kris för Northvolt

Frågetecknen på Campus utbildningar är fortfarande många efter beskedet att tusen personer tvingas sluta på Northvolt i Skellefteå: Hur många får direkt nya jobb? Vilka behöver nya utbildningar? Kan de svenska då det officiella jobb-språket på Northvolt är engelska?

– Det kanske är industrisvenska som efterfrågas? säger Simon Dahlgren, ansvarig för utbildningsomvandling vid Skellefteå kommun.

Flera utbildningar drog igång

När Northvolts behov var att anställa tusentals personal till sin nya batterifabrik startade flera utbildningar riktade mot industrin på Campus i Skellefteå. Till exempel har 700 personer gått vuxenutbildning för processtekniker.

Nu är målet istället att så fort som möjligt ha nya utbildningar klara till de som får gå. Men först måste bilden klarna.

– En del kanske bara kan byta keps och overall till en annan industri. Men det vet vi inte än, säger Simon Dahlgren, ansvarig för utbildningsomvandling vid Skellefteå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet