Foto: Tommy Forsgren/SVT

Pappan: ”Känner inte hat”

Uppdaterad
Publicerad

Den mördade 29-åriga kvinnans familj, föräldrar och systrar, har suttit med under de tre dagar som rättegången har pågått i Lycksele tingsrätt.

– Det har varit viktigt för att försöka förstå. Jag känner inte direkt hat men en ilska och samtidigt stor sorg över förlusten av vår dotter, säger pappan till SVT Nyheter Västerbotten.

På rättegångens sista dag är det rättsläkaren och polisens tekniker som vittnar inför rätten. Rättsläkaren visar bilder och berättar att den 29-åriga Lyckselekvinnan fick ta emot minst fyra knivhugg varav ett tog i en stor pulsåder i halsen och var direkt dödande.

Journalistmordet i Lycksele

– Direkt då polisen kom och berättade att vår dotter blivit mördad förstod jag att det var hennes förra sambo. Det var någon sorts intuition som gjorde att jag förstod att han var kapabel till att utföra ett sådant dåd, säger pappan.

Vad känner ni när ni ser honom i rättssalen?

– Jag är ledsen, bedrövad, arg och känner stor sorg över förlusten av vår älskade dotter. Men jag känner inte direkt hat. Han behöver vård och nu måste vi gå vidare inte minst för våra barnbarns skull, säger pappan och torkar en tår.

Tydlig bevisning

I sitt slutanförande menade åklagaren att all bevisning talar sitt tydliga språk:

– Den misstänkte har erkänt och kniven som hittades på plats var hans. Att det var mordvapnet är heller ingen tvekan om då det fanns blod på kniven från offret och förövaren, säger åklagaren Axel Holmberg.

Han menar också att motivet var svartsjuka, då den misstänkte flera gånger hade uttryckt sitt hat mot offret och misstanke om att hon skulle ha varit otrogen.

– Han ska naturligtvis genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning och beroende på den får vi se vad påföljden blir, säger Axel Holmberg. Till dess menar jag också att han ska kvarstannade i häktet.

Rättpsykiatrisk undersökning

Åklagaren menar också att den misstänkte ska anses vara skyldig till försök till dråp mot den person, grannen, som ingrep och som slog ner den misstänkte.

Tingsrätten beslutade att det blir fortsatta förhandlingar efter att den rättspsykiatriska undersökningen är genomförd och att den misstänkte fortsatt ska stanna kvar i häktet då det finns övertygande bevisning om att det är han som har utfört mordet.

Vad han döms till och vilken påföljd det blir bestäms efter att den rättspsykiatriska undersökningen är genomförd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Journalistmordet i Lycksele

Mer i ämnet