Region Västerbotten tar över ambulansen i inlandet – anställda säger upp sig i protest

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten ska ta över ambulanssjukvården i flera inlandskommuner. I Storuman och Vilhelmina har ambulanssjuksköterskorna sagt upp sig i protest. De menar att arbetsvillkoren blir betydligt sämre med den nya arbetsgivaren. För att lösa situationen måste regionen nu hyra in personal.

Den första september tar Region Västerbotten över ambulanssjukvården i Storuman, Vilhelmina och Vindeln från privata aktörer.

I Storuman och Vilhelmina kommer övergången ske utan de ambulanssjuksköterskor som jobbat på orterna.

Personalen ser stora försämringar

Som det är nu har ambulanspersonalen i Storuman enbart jobbat med att vara i beredskap, men när regionen tar över kommer de vara schemalagda för arbete inne på hälsocentralen – för att sedan ha beredskap.

– Efter nio till tolv timmars aktiv tjänstgöring ska jag ha beredskap på natten, säger Linda Jonsson, ambulanssjuksköterska i Storuman.

Det här är en av sakerna som Linda Persson och Linda Jonsson, två av ambulanssjuksköterskorna i Storuman som sagt upp sig, ser som en klar försämring.

Kommer pendla 20 mil

Båda två har nu fått nytt jobb på intensivvårdsavdelningen, iva, på Lycksele lasarett, och kommer pendla drygt 20 mil till och från hemmet i Storuman.

– När man jämför schemat som regionen erbjuder här på ambulansen med schemat på iva så kommer jag ha mer tid med min familj om jag pendlar den sträckan, säger Linda Jonsson.

Linda Jonsson och Linda Persson har försökt få vara med och påverka i processen med omorganisationen av ambulanssjukvården. De har mejlat politiker och chefer på regionen men det menar att det svar de fått är att de inte är anställda av regionen.

Tar in hyrpersonal istället

Region Västerbotten har inte lyckats rekrytera några ersättare för sjuksköterskorna i Storuman och Vilhelmina. För att lösa situationen kommer man göra tillfälliga omflyttningar och ta in hyrpersonal.

Att det hyrs in personal när det finns folk med kompetens på orten, är det ett misslyckande?

– Det är absolut någonting som inte är bra och vi hade önskat att de här medarbetarna valt att följa med i övergången, säger Jani Sundqvist, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten.

Verksamhetschefen tror på övergången

Jani Sundqvist ser ändå fördelar med att ambulansen nu ska övergå i regionens regi.

Bland annat menar han att det kommer bli mer samarbete med primärvården och ambulansen ska vara redo att rycka ut på 90 sekunder istället för fem minuter.

– Med tanke på den korta tid vi haft på oss tycker jag vi har gjort det bra. Sen är läget inte det bästa tänkbara om man ser på bemanningssituationen, men det ska vi lösa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.