Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fyra av fem i nattpersonalen tog lustgas på akuten i Skellefteå. – Det är en otrolig patientrisk, säger en anonym källa till SVT. Foto: Patrik Sameulsson, SVT

Nattpersonal på akuten i Skellefteå tog lustgas – lade ut på sociala medier: ”Otrolig patientrisk”

Uppdaterad
Publicerad

Personal på akuten i Skellefteå tog lustgas på natten och filmade. Videon delades sedan på sociala medier. Nu har Region Västerbotten inlett en utredning angående misskötsel.

– Det är hemskt, man slår ju ut en hel akutmottaging. Det är en otrolig patientrisk, säger en anonym uppgiftslämnare till SVT.

– Det är omdömeslöst och olämpligt, säger Camilla Andersson, områdeschef för Skellefteå lasarett.

Det var förra veckan som händelsen inträffade. Fyra av fem sköterskor som jobbade natt tog lustgas i akutrummet på Skellefteå lasarett. Den femte som jobbade befann sig ovetandes utanför.

– Det är hemskt, man slår ju ut en hel akutmottaning. Det är en otrolig patientrisk, säger en anonym uppgiftslämnare till SVT.

Testade lustgasen inne på akuten

Tidigare har lustgas inte funnits på akuten i Skellefteå, men nu finns det i akutrummet. Då passade nattens sjuksköterskor och undersköterskor på att testa gasen.

– De var påverkade och skickade filmer på sociala medier. Tänk om något hade hänt? säger personen.

Region Västerbotten har inlett en utredning kring händelsen.

– Det är såklart ett väldigt olämpligt beteende som visats i den här situationen, säger Camilla Andersson, områdeschef för Skellefteå lasarett.

Hon säger att utredningen visat att ingen patient fanns på akutmottagningen när personalen tog lustgas.

Men vad hade hänt om det kom in en patient akut, om larmet gick?

– Det är olämpligt. Men lustgas går ut ur kroppen på ett tag. Det vi kan konstatera är att patientsäkerheten inte påverkats vid det här tillfället, säger Andersson.

”Omdömeslöst och olämpligt”

Vad tänker du om att personalen filmade och la ut på social medier?

– Det är olämpligt och omdömeslöst.

Sjukvårdpersonalen som tog lustgas jobbar kvar på akuten samtidigt som utredning pågår internt. Vilka konsekvenser deras agerande får är oklart.

– Personerna får inte använda utrustningen längre. Men vilken påföljd det kommer att resultera i diskuteras med de fackliga ombuden.

Även ett av fackförbunden på akuten bekräftar att det pågår en utredning, men vill inte kommentera enskilda medarbetare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.