Ambulanssjuksköterskan Mattias Larsson tycker att kurser och arbetsplatsträffar borde ske på schemalagd tid. Foto: SVT

Personalbrist på ambulansen i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det är över 100 personer anställda på ambulansen i Umeå, får inte personalen nog med ledighet.

– Vi jobbar just nu i genomsnitt 100 timmar övertid per person och år på ambulansen, man har inte tid att återhämta sig, säger ambulanssjuksköterskan Mattias Larsson. 

Ambulanssjuksköterskan Mattias Larsson, som är förtroendevald för Vårdförbundet på ambulansen i Umeå, säger att det finns det tre huvudsakliga orsaker till problemen med personalen: Ett oattraktivt schema, för mycket schemalagd tid på ambulans och vikarier som inte kan jobba när det behövs.

– Vi är 57 personer anställda på heltid, men över 100 personer på lönelistan, så vi har många timvikarier här. Men eftersom många av vikarierna är studenter, kan de inte alltid jobba när det behövs personal.

Hoppas på ny modell

Mattias Larsson berättar att de just nu tittar över en ny schemamodell, som skulle kunna hjälpa personalsituationen. Bland annat hoppas man att kurser och APT, arbetsplatsträffar, ska kunna läggas in i arbetstiden.

– Ytterligare ett problem är att det finns nog med utbildade sjuksköterskor, men de väljer att jobba inom andra yrkeskategorier, de vill inte jobba som sjuksköterskor. Man måste börja göra yrket attraktivt och jobba med löner, framförallt, säger Mattias Larsson.

Arbetar med rekrytering 

Jani Sundqvist, som är verksamhetschef för ambulanssjukvården i Västerbotten, säger att personalsituationen i Umeå är väldigt ansträngd och att de just nu jobbar hårt med rekrytering. 

– Det finns många saker vi behöver ändra på. Som det ser ut just nu så kommer det att vara först i maj som vi är fulltaliga.  

Jani Sundqvist berättar även att Skellefteå, Lycksele, Malå och Åsele däremot har en stabil bemanningssituation. 

Se klippet ovan för att höra mer om personalsituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.