Foto: SVT

Personalen skräms till tystnad

Uppdaterad
Publicerad

Anställda inom omsorgen i Skellefteå larmar om att läget är sämre än på länge. – Man är rädd att straffas med en sämre löneutvecklingen om man är kritisk, säger Lilliann Carlsten, sektionsordförand för Kommunal.

– Det handlar om att tysta ned personalen och deras synpunkter. Så lite snack som möjligt ute i verksamheten, säger Lilliann Carlsten, sektionsordförande för stöd och service på Kommunal i Skellefteå.

– Man är rädd att straffas med en sämre löneutvecklingen om man är kritisk, enligt Lilliann Carlsten.

Behöver 900 vikarier

Omsorgen i Skellefteå är i kris. Det behövs 900 vikarier i sommar. Facket hotar nu med att kräva 10 000 kronor per vecka om en medlem rings in och måste jobba extra under semestern. Under våren har vikarier tvingats jobba nio av tio helger. Kommunen har flera gånger brutit mot avtalet genom att ta ut för många arbetsdagar under en månad, enligt Kommunal

Lilliann Carlsten är sektionsordförande för stöd och service på Kommunals avdelning i Skellefteå:

– Det har faktiskt hänt att medlemmar inte vill att det ska komma ut vem som hört av sig till oss. Arbetsgivaren vill veta vem det är som har framfört kritiken och vi är belagda med tystnadsplikt, berättar Carlsten och tar ett exempel.

– Det var en fast anställd medlem som nekades partiell ledighet och jag ville driva den frågan  vidare för att få ett prejudikat mot kommunen, men vår medlem sa nej. Vi gör det inte för då kommer jag att drabbas. Jag tycker det är fruktansvärt att man inte kan tala fritt med sina chefer hos Skellefteå kommun idag, säger Lilliann Carlsten.

”Ska inte känna sig skrämda”

Åsa Karlsson är socialdemokrat och vice ordförande i socialnämnden på Skellefteå kommun.  

– De anställda har sin meddelarfrihet. De ska inte känna sig skrämda till tystnad utan de har rätt att uttrycka sin åsikt.

Men facket hävdar ju en annan sak?

– Det är en kritik jag tar till mig, för så ska det ju inte vara, säger Åsa Karlsson vice ordförande i socialnämnden i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.