– Det är fantastiskt kul, det här är nog så nära ett nobelpris som en sådan som jag kan komma, säger Peter Berggren till SVT Nyheter Västerbotten.
Peter Berggren får priset från Håkan Mogrens Stiftelse. Det är ett medicinstipendium för insatser för mänskligt välbefinnande. Berggren anses genom sitt arbete ha skapat förutsättningar till kontinuitet och trygghet för patienter i glesbygden.
– Peter Berggren har varit banbrytande och mycket kreativ för att förbättra glesbygdsvården. Med hjälp av datorer och modern teknik har han utvecklat nya arbetsmodeller och hjälpt många patienter till en tillgängligare och bättre vård, säger Håkan Mogren om pristagaren i ett pressmeddelande.
Storuman som bas
Peter Berggren har i mer än 20 år arbetat med att möta utmaningar med långa avstånd och åldrande befolkning i Västerbotten. Han har hela tiden jobbat i Storuman och har hand om ungefär 12 000 patienter. Men numera jobbar han alltmer med forskningsutveckling.
– Vi försöker hitta vårdmodeller med tekniklösningar så att folk här ska få så bra vård som möjligt. Jag är nu mest handledare för läkare, jag har inte hand om så många patienter själv, säger Peter Berggren. En utmaning är att använda tekniken så att patienter kan sköta så mycket som möjligt av vården på egen hand, men med stöd så att det ändå känns tryggt.
Hans arbete har bland annat bidragit till att helt nya vårdmodeller tagits fram med hjälp avancerad distansteknik. Patienterna kan exempelvis träffa dietist eller KBT-behandlare med hjälp av videokonferensanläggning och läkare kan lyssna på hjärtljud eller titta ner i patienters halsar på distans tack vare olika tekniska lösningar. Många läkare och sjuksköterskor har genomgått de specialistutbildningar som Peter Berggren varit med och skapa för att personalen ska kunna hantera det nya arbetssättet. Med hjälp av vänorter och vårdcentraler i Australien och Canada utbyts erfarenheter kring distansvårdsarbete. Ledorden i allt som görs är kontinuitet och trygghet.
Får 250 000 kronor
Modellerna som utvecklats vid Glesbygdsmedicinskt centrum har också förts vidare till andra ställen och många landstingspolitiker och vårdanställda från hela landet har också kommit på studiebesök till Storuman.
– Det har varit rekryteringsbefrämjande att folk kommit hit, säger Peter Berggren.
Han kommer att ta emot priset på 250 000 kronor i samband med Karolinska Institutets installationshögtid den 13 oktober 2016.
Vad ska du göra för pengarna?
– Det enda jag vet är att vi ska göra något som kommer min hustru till del, för jag har jobbat väldigt mycket och det har gått ut över henne, säger Peter Berggren.
Håkan Mogrens stipendium
Håkan Mogrens stipendium instiftades 2012 och delas ut ”för och till insatser för mänskligt välbefinnande”.
Håkan Mogrens Stiftelse har till ändamål dels att främja utbildning och forskning inom det medicinska området, dels att främja utbildning av musiker inom den klassiska musiken, främst sång.
Håkan Mogren är en svensk ingenjör som framför allt varit verksam inom livsmedels- och läkemedelsindustri.
Mottagarna av medicinpriset ska ha gjort sig kända för att ta hand om sina patienter med empati och passion, och de bör aktivt verka, eller komma att verka, för att sprida sina kunskaper genom föreläsningar eller handledning av andra.
Priset ska ge möjlighet för välmeriterade, vetenskapligt skickliga och kliniskt verksamma läkare att förkovra sig inom något område som intresserar dem. Stipendiet består av ett diplom och ett personligt pris om 250 000 kronor.