Foto: SVT.

Tusentals kronor för dödsannons

Uppdaterad
Publicerad

En dödsannons i tidningens familjesidor kan kosta flera tusen kronor – dessutom är de betydligt dyrare än en bröllopsannons. I Västerbottens Kuriren kostar en dödsannons fem gånger mer än en bröllopsannons.

SVT:s konsumentprogram Plus har kartlagt tio tidningars prisskillnad mellan en döds- och en bröllopsannons. Ofta är den stor och störst är den på Västerbottens Kuriren.

– Annonspriset är en väldigt vanlig del i begravningsbesöket, där kunden faktiskt reagerar. Varför är det så dyrt?, säger Ulf Lernéus, på Sveriges begravningsbyråers förbund.

I torsdagens Plus jämförs priset för en dödsannons i tio svenska tidningar. En sådan annons i länstidningen VK kostar 27 kronor och 80 öre per millimeter. En tio centimeter hög annons kostar alltså 2780 kronor – omkring fem gånger så dyrt som en bröllopsannons per millimeter.

Störst skillnad på VK

VK har inte det högsta priset, men de har den största prisskillnaden bland tidningarna som jämförts. Dödsannonserna skrivs och paketeras ofta av begravningsbyråerna så det är inte ett arbete som görs på redaktionerna.

– Till viss del, vi gör en hel del dödsannonser själva också. Men vi betalar byråerna för det arbete de gör. Millimeterpriset styrs precis som alla andra priser av marknadens villkor. Vi har de priser som marknaden är beredd att betala, säger Ulf Landström, privatmarknadschef på VK Media.

Åsikterna går isär om vad ersättningen från tidningen till begravningsbyråerna egentligen är. Enligt Sveriges Begravningsbyråers Förbund får de ersättning för att de garanterar tidningarna betalning för annonsen. Västerbottens Kuriren hävdar å andra sidan att det är en ersättning för att de gör annonsen. Ersättningen ligger i snitt på sju procent.

”Utnyttjar människor”

Men när det handlar om priset på de olika annonserna vill VK vända på begreppen. Det är inte dödsannonserna som är dyra, utan bröllopsannonserna som är billiga.

– Bakgrunden är egentligen att bröllopsannonserna räknats som redaktionellt material, det vill säga de var alltid gratis. Det förändrades för en tid sedan, och priserna kommer möjligen att närma sig varandra. Men det är också en marknadsstyrd prissättning, säger Ulf Landström.

– Jag tycker att det låter som att man utnyttjar människor i en utsatt situation, då man tycker att det är jobbigt att fråga efter pris. Och det inte är aktuellt att fundera i de banorna just i det sammanhanget, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare och får visst medhåll av Ulf Landström.

– Dödsannonser har alltid debiterats per millimeter och millimeterpriset justeras efter marknadens prissättning. Jag kan förstå synpunkten, säger han.

Men ligger det något i att man kan hålla priserna uppe för att kunderna inte vill eller är i ett läge att ställa krav?

– Det tycker jag är ett cyniskt sätt att se det. Jag kan förstå synpunkterna, men det kommer inte förändra prissättningen, säger Ulf Landström och fortsätter:

– Måhända att det kan finnas ett utrymme att minska glappet, det får vi se. Det är återigen marknaden som bestämmer vilket pris vi kan ta.

Och minska glappet genom att höja priset på bröllopsannonserna?

– I så fall ja, säger Ulf Landström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.