Foto: SVT

Poledance – ingen strippsak

Uppdaterad
Publicerad

Poledance är en träningsform som kanske inte slukar massorna men som slipar de mest atletiska. ”Hela kroppen får verkligen jobba”, säger instruktören Zaida Wiss.

– De som kommer hit vet vad de vill och det är inte som aerobic där man kan släppa in hundra personer i ett rum. Alla ska ju ha en stång och vi blir små men sammansvetsade grupper, förklarar Zaida Wiss, instruktören som låter SVT Nyheter Västerbotten vara med vid ett av de lite mer avancerade passen.

Tränar hela kroppen

Ida Töyrä är student och en av deltagarna. Hon hittade träningsformen för ett och ett halvt år sen och är helt fast.

– Hela kroppen får verkligen jobba! Jag bara älskar det.

Efter uppvärmningen åker kläderna av, i topp och shorts klättrar tjejerna upp i stängerna för att följa instruktörens övningar och trick. För att få bra fäste krävs bar hud, men att stängerna och dansen sammanknippas med strippdans är en vanlig missuppfattning:

– Jag får ofta förklara att det inte alls är den sortens dans vi sysslar med även om det kan finnas viss inspiration. Eftersom många trick och dansstilar sprids via nätet blir det en blandning av allt och alla väljer ju själv vad de vill ta med, säger Zaida Wiss.

Jobbigt även för huvudet

Hon har ryssar som förebilder när det gäller träning.

– De har en fantastisk träningsdiciplin och kommer också ofta väldigt långt just därför.

Träningen pågår i 75 minuter. Ida är helt färdig och sätter sig ner på mattan och pustar. De viktigaste muskelgrupperna är axlar, armar och mage.

– Det är inte bara i musklerna jag är slut. Även i huvudet för det är rätt så trixigt det vi håller på med.

Sista uppgiften för dagen är att ta med sig sin tröja och sina långa byxor med sig upp till toppen av stången. Utan att nudda mark ska kläderna på.

– Det är jättesvårt för ju mindre hud man har mot stången ju svårare är det att hålla sig kvar.

Många skratt och en hel del dunsar hörs i träningslokalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.