Foto: SVT

Brist: Här står 20 polistjänster tomma

Uppdaterad
Publicerad

När polisen för två år sedan fick en ny organisation öppnade det upp för många nya arbetsplatser. Men det har också inneburit att polisbrist nu har uppstått på både utredningssidan och i yttre tjänst.

Regionledningscentralen, tullen och polishögskolan. Spännande arbetsplatser som många Umeåpoliser sökt och fått jobb på. Men det här har i sin tur orsakat en polisbrist, framför allt på utredningssidan. Men även många poliser i yttre tjänst saknas i dag i Umeå.

– Så här har jag inte haft det tidigare. Vi hanterar verksamheten, men det är dränerat på personal, säger lokalområdeschefen Ronny Adolfsson, som ansvarar för 180 anställda hos polisen i Umeå.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

För två år sedan fick polisen en ny organisation. Det betydde många nya avdelningar och många nya polisjobb att söka. Uppgifter till SVT talar om att det nu fattas cirka 20 poliser – bara i Umeå.

Umeåpoliser gick till RLC

Den nya regionledningscentralen som sköter de fyra nordligaste länen innebar cirka 100 nya tjänster. Många Umeåpoliser sökte – och fick jobben. Tullen, polishögskolan och ekobrottsmyndigheten är andra arbetsplatser som poliser i Umeå har gått till.

– Det måste nog till något drastiskt om vi ska vända det här. Vi måste få poliser som inte håller på med polisarbete i dag att gå över till att jobba med rent polisarbete. Det är jätteviktigt, säger Ronny Adolfsson.

Mindre folk på kontor och fler poliser i verkligheten ute bland medborgarna?

– Ja, det kan man säga. Det handlar om att man kanske inte ska prioritera vissa typer av verksamheter så hårt. Man får tänka att det får vänta, vi måste säkerställa kärnverksamheten i första hand, säger Adolfsson och fortsätter:

– Kärnverksamheten att vi har poliser ute i lokalsamhället och kan hantera den lokala brottsligheten och de ärenden som kommer in. Det är viktigt att folk också får de brott de utsatts för utredda i rimlig tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar vardagsbrotten

Mer i ämnet