Olle Andersson, chef på grova brott på polisen i Västerbotten, förstår att bristen på information kan skapa en osäkerhet. Foto: SVT

Polisen förtegen vid avspärrningar: ”Går ut med så mycket vi kan”

Publicerad

Den senaste tiden har polisen spärrat av en rad misstänkta brottsplatser i Umeå. Men vilka brott som utreds har myndigheten varit sparsam med att berätta både för media och allmänheten, ofta med hänvisning till att man inte vill påverka utredningen.

I augusti spärrade polisen av ett område på Ersboda. Polisen var länge förtegen vilket brott det var som utreddes och gick bara ut med information om att det var en pågående förundersökning.

Inte förrän dagen efter gick polisen ut med information om att det handlade om ett misstänkt människorov och våldtäkt.

Veckan där efter spärrades en lekpark, vid Herrgärdan, öst på stan av, även här var det locket på från polisen. Samma sak var det i mitten av september när ett stort område vid Tvärån spärrades av. Inte förrän dagen efter meddelar polisen vad det är bör brott de misstänker har begåtts, i det fallet var det en våldtäkt.

– Jag förstår att det kan finnas funderingar och en osäkerhet hos allmänheten när man ser en avspärrning och inte får veta vad som hänt, säger Olle Andersson, tf chef utredningssektionen vid polisen i Västerbotten.

Informerar om det är fara för allmänheten

Polisen menar att man går ut med så mycket information som man kan utan att det skadar den pågående förundersökningen. Deras intention är att vara så transparenta som möjligt.

– Vår inriktning är att gå ut med så mycket vi kan och då är det initialt en brottsrubricering. Ser vi att det finns någon fara för allmänheten törs jag säga med bestämdhet att då kommer vi att gå ut och berätta, säger Olle Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.