Brandbil, brända bilar och polis

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu analyserar vi bevis och försöker lägga pusslet om vad det här handlar om”, säger Fredrik Jeppsson efter bildbränderna i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Polisen söker motiv bakom vågen av bilbränder i Umeå – ännu ingen gripen

Uppdaterad
Publicerad

Upp emot 20 bilar totalförstördes i bränder på Haga i Umeå i helgen. Ännu har ingen gripits och polisen vädjar nu efter allmänhetens iakttagelser.

– Låt oss värdera om det du sett är av vikt för utredningen, säger Fredrik Jeppsson.

Alla bränder misstänks vara anlagda. I nuläget rubriceras bränderna som skadegörelse genom brand, grov skadegörelse genom brand samt mordbrand.

Polisen har sedan bilbränderna arbetat med att hålla förhör med vittnen, gjort tekniska undersökningar och samlat in bevis. Men ännu är ingen misstänkt gripen.

Utesluter inga motiv

Umeå har tidigare år utsatts för bilbränder, där man då ansåg att det var en motreaktion för att polisen stört kriminell verksamhet. Biträdande lokalpolischef Fredrik Jeppsson utesluter inte att det även denna gång skulle handla om en motreaktion.

– Vi tittar brett, vi vet inte i nuläget vad syftet bakom bränderna varit, säger Fredrik Jeppsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.