En polis utomhus i mörkret med en polisbuss i bakgrunden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunpolis Maud Brodin Hansson berättar om insatsens syfte och hur människor reagerar när polisen knackar på dörren. Foto: Lukas Deininger/SVT

Polisinsats på Västerbottens farligaste plats: Hemmet

Uppdaterad
Publicerad

Brottsförebyggande rådet uppskattar att 96 procent av alla brott i nära relation aldrig anmäls.

Under storhelger ökar risken för dessa brott och polisen beger sig nu ut på dörrknackning.

– Vi vill att hemmet ska vara en trygg plats, säger lokalpolisen Maud Brodin Hansson.

I Västerbotten anmäls årligen 800 våldsbrott i relation samt 150 anmälningar om våldtäkt och våldtäktsförsök mot vuxna. Oftast är gärningspersonen bekant.

96 procent anmäls inte

Siffrorna är dock enbart toppen av ett isberg och polisen menar att Västerbottens farligaste plats för brott mot särskilt utsatta brottsoffer är hemmet.

– Vi ska minska mörkertalet, säger Maud Brodin Hansson.

96 procent av alla brott anmäls aldrig, enligt statistik från brottsförebyggande rådet.

Våldet ökar inför storhelger

Inför jul beger sig därför polisen ut på dörrknackning för att synliggöra denna typ och brottsligheten. Målet är att fler ska våga anmäla brott i nära relation. Tidpunkten är noga vald.

– Människor är mer utsatta under långledigheter. Det kanske konsumeras mer alkohol och det blir konflikter. Därför är vi ute, säger polisen Maud Brodin Hansson.

Se när polisen knackar på dörrar i Umeå och hör lokalpolisen berätta om man behöver känna sig misstänkt om står framför dörren.

HÄR KAN DU FÅ HJÄLP

Om du har utsatts för ett sexualbrott, eller som vuxen misstänker att ett barn har utsatts, ring polisen på 114 14 eller 112 om det är akut.

Det finns flera instanser som erbjuder hjälp till utsatta personer. Här nedan följer ett urval:

Kvinnofridslinjen

Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som är utsatt eller har utsatts för våld och hot. Numret är 020-50 50 50.

Kvinnojourer

Unizon samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Läs mer på deras hemsida här.

Roks är Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. På deras hemsida finner du kontakt med din närmsta lokala jour.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Man kan även få stöd som anhörig. Hit kan du som är 13 år och uppåt vända dig, oavsett könsidentitet. Läs mer och sök stöd på storasyster.org.

Brottsofferjouren

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Ring 116 006 eller gå in på deras hemsida för att se närmsta kontakt.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer och hitta lokala mottagningar på deras hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.