Emma-Stina Burström lider av Ehlers-Danlos syndrom. Sjukdomen innebär bland annat kronisk värk och svårigheter att sova. Hon har också astma och allergier så för Emma-Stina är det extra viktigt att så snabbt som möjligt veta vilka pollennivåer som finns i luften eftersom hon då kan hon medicinera i tid, eller låta bli att medicinera, om pollennivån är låg.
—Jag har haft svår pollenallergi i flera år och i år har det varit mer pollen än tidigare. Det har blåst kraftigt och med den globala uppvärmningen kommer det in nytt pollen från kontinenten. Man får absolut inte sluta med mätningarna nu. Man måste öka dom, menar Emma-Stina Burström.
Vill ha mätningar året om
Emma-Stina berättar att hon gärna skulle se pollenmätningar året om.
– Ja, eftersom det ofta är så lite snö och milt väder så växer ju gräset även på vintern. Jag skulle vilja att fler personer arbetade med pollenmätning och på fler platser, säger Emma-Stina Burström.
I videoklippet berättar Emma-Stina mer om vilka konsekvenser beslutet att slopa pollenmätningarna får för henne.
Fakta om pollenallergi
Lindrig pollenallergi är som att vara förkyld. Ögon och näsa rinner och kliar. Man känner sig hänging och nyser. Svår pollenallergi påminner däremot mer om en influensa. Källa: Astma och allergiförbundet)
Miljoner människor följer pollenrapporterna varje år.
Uppemot 30 procent av Sveriges befolkning uppger att de har pollenallergi och antalet ökar. Det visar en rapport från Folhälsomyndigheten 2015.
Enligt Astma och allergiförbundet visar flera studier att pollenallergi försämrar kognitiv funktion, prestationsförmåga i skolan, sömn, och pollenallergi kan dessutom aktivera inflammationer.
En studie 2016 från Karolinska Institutet visar att sammhällskostnaderna för pollenallergi uppgår till cirka 13 miljarder kronor per år.