Krukodlade potatisar av den nyförädlade sorten. Foto: Mariette Andersson.

Potatis har DNA-förändrats för första gången

Uppdaterad
Publicerad

En potatis med förändrad stärkelse har tagits fram vid Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp. Forskarna säger att de är först i Sverige med att använda gensaxen CRISPR-Cas9 som ett effektivt förädlingsverktyg.

CRIPR-Cas9 har utvecklats av forskaren Emmanuelle Charpentier, vid Umeå universitet. Den gör det möjligt att klippa och klistra i gener hos både växter, djur och människor.

Förändrad potatis

Forskarna vid Alnarp har tillsammans med ett företag nu tagit fram en potatis med förändrad stärkelsekvalitet. Stärkelsen är vanligen en blandning av komponenterna amylos och amylopektin. Men i den här genmodifierade potatisen utvecklas bara amylopektin, vilket gör att potatisen kan lagras längre.

Nobelpris till Umeå universitet

Tidigare har man använt kemikalier eller radioaktiv strålning för att framkalla mutationer och därefter letat efter önskade förändringar. Men mutationerna har då hamnat slumpmässigt utspridda i potatisen.

Professor odlade genklippt broccoli

Tack vare den nya gensaxen, kan man rikta mutationen till en bestämd gen, ja till och med till ett bestämt ställe på en bestämd gen.

CRISPR-Cas9 har tidigare använts praktiskt, i höstas skördade professor Stefan Jansson hemma i sin trädgård utanför Umeå en DNA-förändrad växt, en broccoli-liknande kål som också behandlats med gensaxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpris till Umeå universitet

Mer i ämnet