CRIPR-Cas9 har utvecklats av forskaren Emmanuelle Charpentier, vid Umeå universitet. Den gör det möjligt att klippa och klistra i gener hos både växter, djur och människor.
Förändrad potatis
Forskarna vid Alnarp har tillsammans med ett företag nu tagit fram en potatis med förändrad stärkelsekvalitet. Stärkelsen är vanligen en blandning av komponenterna amylos och amylopektin. Men i den här genmodifierade potatisen utvecklas bara amylopektin, vilket gör att potatisen kan lagras längre.
Tidigare har man använt kemikalier eller radioaktiv strålning för att framkalla mutationer och därefter letat efter önskade förändringar. Men mutationerna har då hamnat slumpmässigt utspridda i potatisen.
Professor odlade genklippt broccoli
Tack vare den nya gensaxen, kan man rikta mutationen till en bestämd gen, ja till och med till ett bestämt ställe på en bestämd gen.
CRISPR-Cas9 har tidigare använts praktiskt, i höstas skördade professor Stefan Jansson hemma i sin trädgård utanför Umeå en DNA-förändrad växt, en broccoli-liknande kål som också behandlats med gensaxen.