• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Potatisbacken åttonde underverket

Uppdaterad
Publicerad

Potatisbacken i Ammarnäs är Sveriges åttonde underverk. Allt enligt resultatet i den tävling som Sveriges Radio P4 extra haft i sommar.

Med 52 procent av rösterna vann Potatisbacken klart över de sju andra kandidaterna i tävlingen – bland dem Lapporten i Abisko, Döda fallet i Ragunda och Cirkus i Stockholm.

Över 16.000 P4-lyssnare var med och röstade.

Nomineringen gjordes av Inger Johannesson med en motivering där hon bland annat framhöll att ”den är ett underverk att se på och även en utsiktsplats att gå upp på. Vyerna är fantastiska att njuta av åt alla håll. I mer än 150 år har Ammarnäsborna odlat sin potatis där. Genom att kullen är vänd mot söder fungerar den som ett värmemagasin. Förmodligen är det Potatis-backen som gjort att nybyggarna kunde stanna på denna vackra plats”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.