2010 tog Elin Olofsson examen som jägmästare från Sveriges lantbruksuniversitet och har sedan dess arbetat inom skogsnäringen i Umeå. I slutet av 2017, när de många metoo-uppropen blåste genom Sverige, tog hon tillsammans med några andra i skogsbranschen initiativet till hashtaggen #slutavverkat.
Hashtaggen renderade även i ett öppet brev riktat mot både SLU och skogsnäringen med krav på handling. Nu prisas hon alltså som Årets SLU-alumn för sin insats.
– Det här är ett erkännande för alla oss bakom uppropet #slutavverkat. Jag hoppas att priset markerar att det inte längre ska kännas som något förbjudet att stå upp för jämställdhet i skogen. Vad skogsbranschen behöver är tolerans. Inga stora, viktiga, avgörande tankar har någonsin fötts ur intolerans, säger Elin Olofsson i ett pressutskick.
– Utan Elin Olofssons insats hade inte diskussionen om lika villkor och jämställdhet varit lika levande inom universitetet som den är idag, säger Peter Högberg, rektor vid SLU.
Jämställdhet innan pension
Hashtaggen har bland annat bidragit till ett regeringsuppdrag om att takten i jämställdhetsarbetet måste ökas och det har bildats nätverk för kvinnor inom skogsbranschen.
– Jag sa för ett antal år sedan att innan jag går i pension ska skogsbranschen vara jämställd, och förhoppningsvis har senaste årets utveckling bidragit till att det kommer gå fortare än så, säger Elin Olofsson.