En bebis på golvet och psykologen Sandra Lindström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Men jag byter ju däck på bilen” – hör psykologen Sandra Lindström om hur du och din partner får en jämställd vardag. Foto: SVT/Evelina Dahlberg

Psykologen Sandra Lindström i Skellefteå: Så kan ni göra vardagen mer jämställd

Publicerad

Även om Sverige är bland de bästa i klassen på jämställdhet står kvinnor fortfarande för majoriteten av det obetalda hem- och omsorgsarbetet. Och majoriteten av de som sjukskrivs för utmattningssyndrom är kvinnor.

– Vi har byggt in en tidsbrist i vårt samhälle som missgynnar kvinnor, säger Sandra Lindström, psykolog och föreläsare.

Den 8:e mars är det internationella kvinnodagen som uppmärksammar jämställdhet och kvinnors situation över hela världen. Även om Sverige är bland de bästa i klassen på jämställdhet menar Jämställdhetsmyndigheten att kvinnor fortfarande står för majoriteten av det obetalda hem- och omsorgsarbetet.

Det skriver Jämställdhetsmyndigheten som tagit del av SCB:s undersökning om svenskarnas tidsanvändning. Men enligt myndigheten påverkar kvinnors omsorgsarbete dem mer negativt än män.

”Den så kallade fritiden”

Fyra av fem som sjukskrivs för utmattningssyndrom är kvinnor, visar siffror från Försäkringskassan. Psykologen Sandra Lindström har länge drivit jämställdhetsfrågor. Hon menar att kvinnor oftare verkar i högriskyrken som vård, omsorg och skola. En ytterligare orsak är det hon kallar för ”den så kallade fritiden”.

– I våra hem ska det göras oerhört mycket jobb och det behöver läggas många timmar på det. Så kvinnor befinner sig ofta i sämre arbetsmiljöer, men också att arbetet fortsätter efter att man kommer hem, säger hon. 

I klippet hör du psykologens tre bästa tips för att skapa en mer jämställd vardag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.