Dubbelbild med ett brinnande hus på vänster sida och en man, Christer Björkman. från räddningstjänsten på höger sida. Han befinner sig på Umeå brandstation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilken är den vanligaste orsaken till bostadsbränder, och hur förebygger man att de inträffar? Hör Christer Björkman från räddningstjänsten i Umeå svara på det. Foto: SVT (arkivbild till vänster)

Tre frågor om: Vanligaste brandorsakerna – räddningstjänsten i Umeå svarar

Publicerad

Det har kommit många larm om bränder i Västerbotten de senaste två veckorna. December brukar vara en månad då det sker mer bostadsbränder i jämförelse med resten av året.

– Man kan se en ökning, och det beror på en rad olika saker, säger Christer Björkman, verksamhetsstrateg vid räddningstjänsten i Umeå.

Den 9 december avled en man efter en villabrand i Mårdsele, Vindeln. I Malå började det brinna i ett flerfamiljshus den 14 december, fyra personer fördes till sjukhus efter branden. Orsaken till bränderna är i nuläget inte klarlagd.

Utöver det har det kommit flera larm om mindre bränder i Västerbottens län. December brukar vara den månad då det kommer mest larm om bostadsbränder.

I klippet hör du vilka som är de vanligaste orsakerna till bostadsbränder, och får tips på hur du kan förebygga att bränder inträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.