Ellen Ström står på en grön gräsmatta med en gul regnjacka och en röd scarf. I bakgrunden syns Umeåälven med spegelblanka ytor och omgivande träd, vilket ger en höstlig atmosfär. Det är en lugn och svagt molnig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du den tänkta rallysträckan och hör Ellen Ström (V) berätta varför man är kritiska till planerna. Foto: Per-Anders Fredriksson/Svt

Rallyt får grönt ljus – sträcka kan köras på strandpromenaden i Umeå

Publicerad

Kommunen säger ja till att låta Rally Sweden använda kommunens mark för att köra en delsträcka på strandpromenaden i centrala Umeå. Men beskedet möter kritik.

– Märkligt att vi politiker inte får yttra oss, säger Ellen Ström (V) ledamot i tekniska nämnden.

Frågan om Rally Swedens planer att köra på strandpromenaden i Umeå har snabbt blivit en infekterad fråga. Ansökan kom in i måndags och nu kan SVT berätta att kommunen kommer säga ja till ansökan att få använda kommunens mark.

– Umeå kommun är positiv till rallyt och vi kommer godkänna ansökan, säger Per Hilmersson, gatudriftchef i Umeå.

Svenska rallyt

”Olämpligt”

Det är tjänstemännen som hanterar frågan och det finns ännu inga formella beslut. Men på torsdagens informerades politikerna i tekniska nämnden om ärendet.

– Jag tycker det är olämpligt med rally på strandpromenaden. Det strider mot de värden Umeå står för. Och frågan borde komma upp till politiken för beslut, säger Ellen Ström (V), ledamot tekniska nämnden i Umeå.

Länsstyrelsen tar slutgiltigt beslut

Det är länsstyrelsen som ger det slutgiltiga tillståndet att köra rally på strandpromenaden och inför det kommer Umeå kommun att yttra sig.

– Det är en likabehandlingsfrågan och tjänstemännen fattar beslut utifrån om marken är möjlig att nyttja för ändamålet utan värdering om vilken aktivitet som ska ske. Nyttjandeavtal hanteras alltid av tjänstemännen, säger Christina Bernhardsson (S) ordförande tekniska nämnden Umeå

Rallyt: Inga miljöbovar

– Jag förstår att folk tycker det är konstigt att vi ska härja på gång och cykelbanor. Men det finns ju andra stora evenemang som får plats. Vi har rykte att vara miljöbovar, men det är vi inte, säger Erik Åström event director rally sweden.

Varför vill ni köra på strandpromenaden?

– Vi har ett önskemål från Umeå kommun att shakedown och invigningen ska vara i kommunen och då kläckte någon den här idén, säger Erik Åström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenska rallyt

Mer i ämnet