• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Hör rederiet förklara beslutet att lägga ut Foto: YLE

Rederiet om lasten som slet sig: ”Inte hänt tidigare”

Publicerad

Den hårda sjögången gjorde att en lastbil lastad på Vasafärjans bildäck slet sig och välte. Ovädret gjorde att färjan tvingades vända tillbaka till Vasa.

Att last sliter sig på det sättet är något som aldrig hänt tidigare, enligt rederiet.

Färjan var på väg mot Umeå när stormen slog till. Den hårda sjögången gjorde att en lastbil slet sig och välte. Till slut blev situationen så pass allvarlig att man inte kunde fortsätta färden mot Umeå utan tvingades vända tillbaka till Vasa.

Att last sliter sig på färjan tillhör inte vanligheterna.

– Det har nog inte hänt tidigare här. Det har varit ytterst hård sjögång i dag, säger Johanna Långskog, marknadsföringschef Wasa line, till YLE.

”En hel del att städa”

Fartyget klarade sig från skador och avgången som skulle gått från Umeå till Vasa ställdes in. Men rederiet erfar att trafiken snart ska vara tillbaka i vanlig takt.

– Som det ser ut nu är det en hel del att städa ombord men det är meningen att den ska gå i morgon enligt tidtabell från Vasa, säger Johanna Långskog till YLE.

Hör rederiet förklara beslutet att lägga ut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.