Cancerpatienten Malin Göransson i Oasens verkstad

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Varit här varje dag” – träffa patienten Malin Göransson och hör henne berätta om varför Oasens verksamhet är så viktig. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Region Västerbotten skär ner på cancerstöd – patienter rasar

Publicerad

Verksamheten Oasen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå erbjuder inlagda cancerpatienter en sysselsättning under tiden de får sin behandling. Nu ska Region Västerbotten kraftigt skära ner på verksamheten – för att spara pengar.

– Det är det här som fått mig att överleva, säger Malin Göransson, patient från Östersund.

Verksamheten vänder sig till patienter som är under behandling och bor på Hotell Björken. Patienterna kommer från i stort sett hela Norrland.

– När man tar behandlingar kommer många långväga. Det är många som säger att de aldrig skulle ha klarat behandlingen utan den här verksamheten, säger Jan Nordlund, aktivitetsledare.

Kan slöjda mellan behandlingarna

På Oasen finns två verkstäder, en för trä och en för textil. Istället för att vänta mellan behandlingarna har man möjlighet att göra olika typer av hantverk som till exempel silversmide, knivar och glasfusing.

– De får en meningsfull tid. Man mår så mycket bättre om man har något att göra, säger Nordlund.

Malin Göransson från Östersund har varit sex veckor i Umeå för att genomgå behandling. För henne har Oasen varit livsviktig.

– Det betyder jättemycket, det är verkligen feltänk att dra ner på det här.

Verksamheten stöds till viss del av föreningen Lions cancerforskning i norr. Region Västerbotten betalar löner och lokalhyra.

Nu ska regionen kraftigt skära ner på verksamheten och halverar personalen. Tidigare har man varit två anställda som jobbar på verksamheten, nu får Jan Nordlund sluta.

– Det känns tråkigt, säger han.

Chefen: Kortare behandling ger nya behov

– Vi behöver se över resurserna och satsa på cancervård där det skapar mest värde för patienterna, säger Maria Liljeholm, verksamhetschef på Cancercentrum.

– Vi har upplevt en ny efterfrågan hos patienter. Vi har en helt annan typ av patientgrupp nu, där många inte behöver behandlas under lika lång tid som tidigare. Nu kan det handla om 1-2 veckor istället för 6 veckor och då har vi märkt en annan efterfrågan, säger hon och fortsätter:

– Det finns ett sparkrav på verksamheterna i stort, det gäller att vi använder resurserna på bästa sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.