Minskad befolkning, men även förbättrade kommunikationer är en förklaring till att servicen i stora delar av norra Sverige har slagits ut. Det menar Lars Westin, föreståndare för Umeå universitets regionaforskningsinstitut, Cerum.
– Kommunikationerna har blivit bättre. Då vet vi att det blir större men färre enheter inom handeln. Det kan vara så att tillgängligheten är ungefär densamma genom att vägar och bilar har blivit bättre, menar Westin.
Tror på tillväxt i västra länsdelen
Han räknar med att dagens trender kommer att hålla i sig om inte befolkningsutvecklingen vänder. Men när det gäller detta så syns för första gången på länge mer hoppfulla tecken.
– Sverige växer. Då kommer det även människor till Västerbotten och till länets västra delar.
Ett tema som Westin återkommer till är att de relativt små städerna i Norrland även får betydelse för den omgivande glesbygden. Med starkare städer förbättras även förutsättningarna att behålla service i glesbygd.
– Västerbotten och Norrland har svaga städer. Problemen med minskad tillgång till service är något som uppstår när man har svaga städer. Då gäller det att vi får en starkare stadstillväxt, konstaterar Lars Westin.